2018-10-11 2053 views
一直都好鍾意食泰國菜同越南菜,因為香料多夠惹味嘛, 但老撾菜我就真係第一次食,當初想嚟,第一印象就係嗰杯老撾咖啡, 因為隻杯好靚囉😅。餐廳位於中環,但價錢卻很親民,可以想像平日lunch應該坐無虛席囉!我地因為唔熟路,所以行到有點熱,所以就先點一杯南薑香茅梳打, 南薑香茅都有溫胃驅寒幫助消化嘅作用,飲完應該開胃哂可以食多啲啦😝😝😝。餐牌其實好多選擇, 風味菜式跟越南有啲相近, 於是我地就先回一碗老撾牛肉100%全米湯粉。湯米粉賣相唔錯,個湯底好鮮甜但唔濃味👍。牛肉半生熟,肉質實在唔會太削😍。而個米粉呢就係成碗粉嘅精髓,因為老闆係用左100%全米做,所以粉條質地結實爽口帶點煙韌,同一般米粉好唔同,我幾鍾意😋😋😋。今晚我同朋友兩個人嚟,而且朋友比較細食所以我都唔敢叫太多野食😅,小食只點了老撾士拉差牛油雞翼,我初時以為佢係似越南嘅牛油雞翼,仲驚太炸太油朋友會驚左添,點知原來佢其實比較似蜜糖雞翼,開半更方便食,蜜糖香甜但雞翼又帶士拉差嘅辣味,好開胃,我覺得我自己已經可以KO一碟啦😝。朋友想食咖哩,所以佢點了紅咖哩🐖頸肉見求,用左紅米飯,健康得嚟亦增加飯嘅煙韌度, 老闆娘話當地人鍾意用手抓飯,

朋友想食咖哩,所以佢點了紅咖哩🐖頸肉見求,用左紅米飯,健康得嚟亦增加飯嘅煙韌度, 老闆娘話當地人鍾意用手抓飯, 所以飯會比較結實同黏糯,而且微涼唔會熱辣辣🤗。豬頸肉切成粗條狀,爽口彈牙,配上辣辣的紅咖哩汁,非常好下飯😋😋😋。廚師為左令大家營養滿分,還特意加了蔬菜拌碟,一碟就有齊哂大家想食嘅野👍!

最後我地一人一杯老撾咖啡

其實我夜晚好少會飲咖啡,怕太醒神😜,不過呢杯老撾咖啡☕,濃郁咖啡味加香甜煉奶,我可唔可以當佢係甜品呢🤔🤭😝,不過我下次一定要食芒果糯米飯囉!
2018-10-09
Type of Meal