2017-05-14 4156 views
國福樓,福臨門期下一間連續幾年成為米芝蓮一星既廣東食府。今個週未同父母去飲茶,順便比較一下上星期去半島酒店嗰間。餐廳係灣仔皇悦酒店地庫,地方唔係特别顯眼,不過裝修都幾舒服。叫在幾樣點心:1.樱花蝦燒賣2.鍋燒生煎包3.XO酱炒腸粉4.欖仁馬拉糕5.鲍汁鱆魚雞粒炒飯呢五樣點心炒飯水準都好高,味道細膩,炒飯質感非常好,又唔太油。鍋燒生煎包酒香一流,個包柔硬適中。個蝦燒賣豬肉加蝦馅料個比例剛好,加上乾蝦面上帶出特别既鮮味,好好食。炒腸粉既甜味同鹹味教得適中,加上XO落既份量,thumbs up!總括來講,國福樓食物水準真係唔錯。個人認為點心比半島嗰間好 (尤其我地叫左差唔多嘅野,機乎係直接對比),當然裝修環境同服務比唔上大酒店,但係直得推介!

1.樱花蝦燒賣

鲍汁鱆魚雞粒炒飯
XO酱炒腸粉
欖仁馬拉糕
2017-05-07
$200 (Lunch)
樱花蝦燒賣
鍋燒生煎包