1K
2022-05-27 4787 views
家後已經想食咗好耐好耐,喺深水埗應該好多人都識,馳名餃子同埋佢哋自家製家庭式嘅芝士蛋糕,食過嘅人都讚不絕口,重點係價錢相宜,除咗街坊,喺深水埗返工嘅人,好多專登好似我咁樣喺其他地區住嘅人都會特登嚟朝聖👍🏻👍🏻我今日11:30就去到,刻意避開咗午餐嘅人潮,一早已經睇定餐牌可以即刻叫得,叫咗好多嘢食,又俾人問究竟我係咪食得晒😎,等候期間,每1分鐘就有客人買芝士蛋糕或者餃子,真係好瘋狂,老闆都有講,芝士蛋糕即日買完就冇,所以食唔食到都就要碰運氣,當然都可以提早預訂🥟🥟▪️雙拼煎餃 $ 44洋蔥豬肉餃 / 芫荽豬肉餃餃子都係新鮮即包,我見到有兩位員工好似摩打手咁不停喺度包餃子,可想言知有幾新鮮,當然係即叫即煎,皮薄餡靚,外皮煎得超香超脆,洋蔥豬肉餃食到粒洋蔥嘅爽脆,豬肉新鮮,好多汁,另外我最愛嘅芫荽餃,好多芫荽包住豬肉,好好食🤩🤩🍲▪️家後鮮大腸羹 $ 38大碗到一個點,兩個人都夠食,餡料好多,有大腸,豬肚,豬紅,木耳絲,肉絲,豆腐,芫荽,湯頭非常濃郁鮮味,大腸同埋豬肚好有咬口,非常好味又飽肚🍗▪️日式炸雞 $ 27傳統嘅日式唐掦炸雞,大大件新鮮即炸,外皮鬆脆,雞肉滑滑,點埋酸甜汁一齊食,正正🍙▪️日

🥟🥟▪️雙拼煎餃 $ 44
洋蔥豬肉餃 / 芫荽豬肉餃

🍲▪️家後鮮大腸羹 $ 38

🍗▪️日式炸雞 $ 27

🍙▪️日式住家飯團 $ 16
家的味道,調咗味嘅飯團,加咗牛蒡絲少少肉碎
簡單又好食

🍰▪️開心果芝士蛋糕 $ 33
芝士蛋糕質感好細滑,好鍾意呢個口感,開心果味細緻濃厚,而且一啲都唔甜,100分,終於知道點解咁多人鍾意食,其實我仲想食多一件原味,但係今日實在太飽😂😂😂

☕️▪️烏龍茶 $ 10
食咗咁多嘢,都要飲番杯茶解解渴👐

✨一定會再回訪的小店,好喜歡這裏的煎餃子和芝士蛋糕,平民價錢,質素超高,唔識就笨✨

🏛家後
📍深水埗基隆街211號地舖