2021-04-28 454 views
同朋友去開九龍城食泰國菜,佢就推介我去呢間傳統中式甜品店食糖水。第一次去呢啲舊式嘅糖水舖,見佢有好多款式,都唔知揀邊款好,最後就揀咗番薯糖水加清心丸同湯圓, 而我朋友就上咗紅豆沙加蓮子。佢哋調返轉糖水好夠薑味,可能有啲朋友會覺得好辣,但我都接受到,至於配料方面,佢哋嘅番薯揀得幾好,無根,而我幾欣賞佢哋嘅清心丸, 呢樣配料好少喺出邊食到,識落煙煙銀銀幾好食!湯圓方面就中規中矩,你唔會太厚芝麻味都好足夠。至於我朋友叫嘅紅豆沙,紅豆都俾得好足,食我亦都唔會太甜,蓮子亦都煮得啱啱好。總括嚟講我覺得呢間中式甜品店幾高質,如果冬天嚟食就更加好,食完個番薯糖水成身都暖笠笠。
2021-03-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)