2019-05-09 5339 views
繼早前晌旺角「粒粒果甜品」開心「些牙」甜點之後,再次開心「些牙」甜點,但今回喺戚風蛋糕,嚟自La Famille嘅出品。幾時都喺,一齊分享美食先會更加開心,尤其對住好嘢食,絕無排斥!旺角店就晌「朗豪坊」地庫層,駁住地鐵站,非常方便。而所有產品,就放晒晌鋪面嘅餅櫃。有散件裝嘅戚風蛋糕,有原個裝嘅戚風蛋糕,款式非常之多,更有朱古力禮盒及手工餅乾禮盒。店家印備一啲單張供取閱,可作為參考,但店員提醒,單張內喺慣常款式,佢哋不時推出新產品,而且,仲強調佢哋用嘅食材都喺靚料嚟!更有法式「瑪德蓮蛋糕」(Madeleine)作散賣,不過,我就鍾意稱佢為貝殼餅,因為外形如貝殼。包裝盒十分特別,採用直立式,易拎便攜。而每件蛋糕更以膠紙黐實於盒內,唔怕你左搖右擺,拎到返屋企都唔會撞花晒。日本柚子 $54La Famille嘅戚戚蛋糕款款都做得好精緻,就好似依個日本柚子,唧上唔同顏色嘅忌廉,放上新鮮嘅雜莓,視覺效果已好唔錯。蛋糕極之鬆軟,柚子味勁突出;蛋糕嘅中心喺中空,卻填滿鮮忌廉,軟滑輕盈,一啲都唔覺得有膩嘅感覺。桃香紅茶 $60茶味嘅蛋糕一向都甚有市場,不過,呢個就唔喺慣常所用嘅伯爵茶,而喺果茶味,並配以
日本柚子 $54

桃香紅茶 $60

茶味嘅蛋糕一向都甚有市場,不過,呢個就唔喺慣常所用嘅伯爵茶,而喺果茶味,並配以日本白桃,放粒金色朱古力粒,賣相幽雅好多。茶味唔算好濃,但就感覺清新啲,而白桃肉十分清甜,味道自然。
桃香紅茶
桃香紅茶
京都竹炭黑芝麻芝士奶蓋 $54

今次幾款戚風蛋糕中,就以京都竹炭黑芝麻最得我歡心,蛋糕本身嘅芝麻味已經好強烈,面頭嘅朱古力脆餅又香脆;此外,正就正在中間喺填滿柔滑嘅忌廉芝士,帶淡淡芝士鹹香,襯芝麻蛋糕,非常夾。
桂香和梨 $54

另一款茶味蛋糕,以桂花入饌,故此,蛋糕帶有微微桂花香,而口感仍保持鬆軟,具回彈力,可見佢哋嘅蛋糕水準好平穩。面層嘅日本香梨,清甜如蜜,份外有梨香,可見用料不賴。
桂香和梨
桂香和梨
La Famille有「我家」嘅意思,晌屋企同人分享美食,喺一大樂事。
$55 (Other)