2023-10-26 438 views
鐘意尼間嘢嘅老顧客,睇埋我尼段,唸下應唔應該縱容店家啦。埋單之前,一切正常。都明白佢地生意好唔憂做,態度都會好一般甚至惡劣,都理解,但接落黎發生嘅一切,超出我想像。有個女店員講左價錢俾我聽之後,我搵緊散紙,跟住女店員響我隔離等我,佢有睇住我一陣,於是我自然覺得直接擺張台度就得。我都黎過好多次,一般情況下,我會將錢遞俾門口收錢個阿婆,咁會禮貌啲。今次我個座位就響門口收銀處側邊,加上個女店員有望住我,於是我就直接擺台,跟著起身走。女店員過左一陣,就拎左啲錢。尼個時候,有個凶神惡煞嘅,50幾歲,身材中等偏瘦嘅男店員,突然大聲斥責我,話唔好將現金擺檯面。其實當時我已經出到門口,唸住算啦,走先,費事吵,就繼續默不做聲出左門口。點知果個男店員,可能覺得我聽唔到(咁大聲,聾嘅都聽到),跟左我出黎門口,企響我面前,繼續凶神惡煞,七情上面咁,超級大聲咁鬧我,唔好將錢擺台面!當我傻嘅咩,佛都有火啦,於是我都大聲回應,咁後黎佢地都攞左錢,問佢依家想點。真搞笑,兩個人,起條街度大聲對罵左幾句(冇爆粗口),有排隊食客可能都慣左,都冇望過黎。之後佢當然都冇喐手,我當然都冇,假如佢喐手,我都唔驚。
鐘意尼間嘢嘅老顧客,睇埋我尼段,唸下應唔應該縱容店家啦。
之後佢當然都冇喐手,我當然都冇,假如佢喐手,我都唔驚。