2021-01-17
Weekend 我鍾意喺屋企煮brunch慢慢享受,今日就有朱古力茶配自家製伯爵茶味貝果。唔知大家對可可茶認識有幾多,因為好難見到普遍地方有得買,而 店主創立呢間鋪頭係因為佢對可可豆有獨特嘅情意結,我呢款可可茶其實係要用上10kg嘅可可豆先可製成1kg可可茶嘅產物,而可可茶飲落真係有朱古力本身獨有嘅味道散發出嚟,但又唔會好似食咗朱古力咁油膩同內疚。今日我用咗手沖方式去沖呢個可可茶;以90 度水分斷加水至250ml,可可茶中會有朱古力味道散發出嚟~ 非常之好飲! 而且飲完我通常都唔想就咁掉咗佢,會加熱水再浸泡多幾次直到茶味淡先掉。如果喺辦公室想飲呢款茶,亦都可以直接用熱水250ml 焗佢十分鐘即可。可可豆有豐富嘅礦物質同埋抗氧化物;加上可可有咖啡因,飲咗都會有咖啡功效變得精神一振。呢款來自中美洲加勒比海嘅Belize種植,再加上Scotland 後製而成嘅可可茶賣緊$22/包;$98/5包。 喜歡朱古力或者飲茶嘅你一定會鍾意❤️