2014-06-05 2744 views
因為好鄰居的一句說話: 要食蘋果批嗎? 我係大埔呀!我地成班嘩鬼就齊嚷著要買黎食!好啦,就大批一個唔該!下午買回來,到等齊人食既時候已經係晚上10點多,我們建議先用平底煎PAN烤一下批底再食。蘋果批一邊烤一邊發出芳香牛油味,引死人了。數分鐘後,熱烘烘的蘋果批終於上場。批底經過烤烘後變得脆口,整個是金黃色的,整個批都賬卜卜,酥皮咬落有牛油香,而且不太鬆散;用刀切開,果肉即時漏出來,眼見有果蓉加果肉粒,食一口,果然有雙重口感,果蓉還有微溫,軟滑得似果醬,果肉粒細細的,增加了口感層次,兩者並存,互補不足。而且果蓉和果粒不太甜,而且還帶一點酸,跟酥皮的微味頗匹配,味道剛剛好,食完不太膩,也沒有飽肚頂胃感,實在難得。作為宵夜,已很滿足。
因為好鄰居的一句說話: 要食蘋果批嗎? 我係大埔呀!
我地成班嘩鬼就齊嚷著要買黎食!好啦,就大批一個唔該!

蘋果批
2014-05-23
TakeAway
$66 (Last Night Supper)
蘋果批