2018-07-29 724 views
上星期係尖沙咀產檢, 知道尖沙咀多野食,早少少去到搵食,一心諗住食炸雞,但大肚婆口味真係五時花六時變, 最後好反胃唔想食炸雞,唯有即時係open rice睇下產檢附近有咩好食嘞!  估唔到係重慶大廈隔離地庫有個叫WK廣場,裏面有間精緻又舒適的咖啡店~簡真啱晒我唔想同人逼同怕嘈的性格。 就揀佢食啦!  大肚婆真係好多野唔食得,但見佢意粉幾靚咁,一於試下佢既  Carbonara, 店員係一個年輕小伙子,我問佢,Carbonara的生蛋醬汁,可以煮熟佢嘛~ 小伙子回答一流又有禮, 可以煮成熟蛋,但口感完全唔同,無左Carbonara的特式,如果怕食生蛋, 醬汁可以唔落蛋。 心諗:又講得幾啱,如果係熟蛋, 食落應該會怪怪的,所以我叫店員幫我走蛋。到餐飲了,我問小伙子,佢地有無賣decaf的咖啡,小伙子回答: Decaf的咖啡用了很多化學物質去除咖啡因架,反而更不適合孕婦~其實雖然懷孕,偶然一杯咖啡係無問題的。 姑勿論佢講的說話是對還是錯,但難得小伙子也有同埋心,明白孕婦也有很多擔心,最後我還是捨棄香濃的咖啡,點了一杯熱綠茶鮮奶。很快我的主菜來了,Carbonara雖然醬汁裏沒有了生蛋,但仍然

很快我的主菜來了,Carbonara雖然醬汁裏沒有了生蛋,但仍然很香濃,一點也沒有遜色! 而且即煮的意粉口感一流,不軟不硬,很對胃口。 綠茶鮮奶,面一層奶泡,呷一口以為自己飲緊Cappuccino, 茶香而不苦澀,唯一美中不足是略嫌奶多了少少,不過始終人家是咖啡店,不是茶品店,所以我覺得可以接受的!

我坐了一長三人圓枱(因為喜歡夠隱閉), 當我食完,眼看店舖已經差不多全滿,証明此咖啡店有它的捧場客,所以急急飲完綠茶鮮奶,讓出枱面來,不阻住人家做生意,希望此等如此難得又用心又是年輕人打理的小店能做多點生意!!
2018-07-12
Type of Meal