2022-05-18 761 views
.📍威風百麵📍 #饅頭去紅磡 #饅頭的港味道------------------------------1️⃣ 威風百麵 ($52)呢間小店主打新式車仔麵,包含港式、台式甚至少部分日式嘅餸菜選擇😍,感覺好多嘢都好想試。小編作為選擇困難症重度患者,就嗌咗佢哋嘅招牌威風百麵,等店舖幫我揀好食咩餸。呢碗車仔麵非常抵食,餸菜包括豬大腸、腩肉、墨魚丸、冬菇、順德魚腐、溏心蛋、雞翼同時蔬,足料兼足秤😳,加埋咁多樣餸都只係賣50幾蚊,淨係呢點已經提升咗唔少印象分。味道上,醬油湯底唔會過鹹,小編揀咗油麵作為麵底, 配上佢哋嘅秘製辣汁同沙嗲汁,成碗麵變得濃郁惹味🤤,但又唔會畀醬汁搶曬風頭。而且每一款餸都處理得毫不馬虎,小編最鍾意嘅係佢哋嘅腩肉,大大粒肥瘦均勻,層次分明💕,滷得非常入味,鹹甜交雜,鬆散程度適中; 墨魚丸同魚腐亦好有驚喜,唔係外來入貨,兩者都食得出原材料嘅鮮味;特別係魚腐非常之索湯,口感軟綿中帶些少彈牙,可以一次過品嘗湯底精華同魚嘅鮮味😆,很可以;豬大腸冇異味,唔會過多肥膏;溏心蛋一睇相就知生熟程度啱啱好👍🏻;就連簡簡單單嘅冬菇都煮得非常之入味。整體嚟講呢碗車仔麵雖然冇咩高級食材,但每一樣食物都
📍威風百麵📍 #饅頭去紅磡 #饅頭的港味道
1️⃣ 威風百麵 ($52)

味道上,醬油湯底唔會過鹹,小編揀咗油麵作為麵底, 配上佢哋嘅秘製辣汁同沙嗲汁,成碗麵變得濃郁惹味🤤,但又唔會畀醬汁搶曬風頭。而且每一款餸都處理得毫不馬虎,小編最鍾意嘅係佢哋嘅腩肉,大大粒肥瘦均勻,層次分明💕,滷得非常入味,鹹甜交雜,鬆散程度適中; 墨魚丸同魚腐亦好有驚喜,唔係外來入貨,兩者都食得出原材料嘅鮮味;特別係魚腐非常之索湯,口感軟綿中帶些少彈牙,可以一次過品嘗湯底精華同魚嘅鮮味😆,很可以;豬大腸冇異味,唔會過多肥膏;溏心蛋一睇相就知生熟程度啱啱好👍🏻;就連簡簡單單嘅冬菇都煮得非常之入味。整體嚟講呢碗車仔麵雖然冇咩高級食材,但每一樣食物都冇咩可以令我挑剔嘅位,飽肚又好食,小編非常之滿意。
◾評分:8.5/10
威風百麵

2️⃣ 木糠布甸 (跟餐)
估唔到食咗咁多嘢,仲有免費甜請我哋食🥺。雖然唔大份,但木糠布甸嘅cream非常香滑,奶油味充足,餅乾細碎,不過就濕咗少少,但係我滿足了。
◾評分:7.5/10

🔸整體評分:8.3/10