2021-09-02 894 views
一直都想試鋒饍好耐啦。估唔到今次食到,仲要全部都係心機菜。其中好多菜式都令我念念不忘。.....▪️蝦子鮮鮰魚肚嫩柚皮(圖1),呢道係當晚菜單中我最鐘意既一道菜式呀!鮰魚本身屬於平價魚,但佢既魚肚竟然係價值不菲!魚肚食落口感已經感受到滿滿既骨膠原,配埋汁醬同蝦子真係超好食呀!**▪️石鍋柱侯花膠汁牛尾(圖2),又係另一道充滿骨膠原既菜式。採用本地新鮮黃牛帶皮牛尾,用濃郁既花膠汁煮到勁入味,加上啖啖骨膠原既質感,同樣係超好食。**▪️日本宮崎快樂豬叉燒(圖3),黎到呢度一定要食叉燒無誤!叉燒用日本宮崎快樂豬燒成,肥瘦適中,又有燶邊,勁厚切但一D都唔韌,必食!**▪️瑤柱蟹肉迷你冬瓜盅(圖4),勁足料!裡面有夜香花、蟹肉、瑤柱、冬菇、竹笙、火腿絲、火鴨粒,仲有田雞片。問返師傅,原來傳統既八寶冬瓜盅係必須有田雞片架。**▪️陳皮冬菇雪棗鷓鴣焗飯(圖5),係傳統老廣州富貴家庭夏天必食既保健飯,餐廳再佢再改良,用左五十年陳皮、日本冬菇、新疆雪棗同英國野生鷓鴣整成!鷓鴣超嫩滑,加埋雪棗、冬菇、陳皮,啖啖飯食唔停口!**▪️龍鬚炸雪糕(圖6),呢個係咁耐以黎我食過最特既甜品,沒有之一!龍鬚係來自中東嘅Kunaf
.....

▪️龍鬚炸雪糕(圖6),呢個係咁耐以黎我食過最特既甜品,沒有之一!龍鬚係來自中東嘅Kunafa,好香脆,裡面包住Haagen Dazs 夏威夷果仁雪糕,做到外暖內冷,層次分明真係超考功夫!好好味!

▪️杏香江南百花雞(圖7),我第一次認識呢道傳統既手工心機菜。做法係先將一隻新鮮三黃雞起骨起肉,再將D肉剁成肉泥,混合海蝦做既蝦膠,造成白色既中層,上面再釀一塊已經風乾六小時既雞皮!最後加埋杏片係底泡炸!好特別,雞皮起脆,得兩舊食太少啦!

▪️芥末合掌瓜鮑魚 (圖8),夏天當造既合掌瓜配新鮮南非孔雀鮑魚,加入芥末涼拌,芥末同鮑魚味道超夾,食落清爽開胃。