2022-09-13
朋友專登嚟大埔搵我飯聚,我揀左呢間新開的法日fusion鐵板燒店,大埔區比較少呢類店,餐牌有幾款omakase 選擇又有酒類供應,一於試吓。白飯魚乾佐酒小吃,師傅將白飯魚乾剪細,於鐵板輕輕燒至脆身,薄脆口感好正,咸香味剛好來配酒。我哋選了師傅介紹呢款日本純米大吟釀,有黑面的樣,夠特別,味清純酒仲有乳酸菌發酵,好適合女士。季節廚師發辦套餐前菜是三文魚沙律,清新沙律菜火箭菜,配煙三文魚,用上黑醋汁,酸味醒胃味蕾大開。法國魚籽醬温泉蛋,咸鮮味香口,魚籽醬係靈魂,令蛋液添加濃郁度。魚籽質感脆口溫泉蛋綿滑,一脆一滑,很出色!鐵板海鮮兩品到鐵板燒部分,首先點左鮑魚,雖不是用活鮑魚,但師傅花心思將食材點綴,盤擺賣相滿分,燒時配上秘製蒜蓉醬汁,味道入味。鮑魚煙韌彈牙,蒜香惹味,最特色係旁邊的碟豆花蛋白泡泡,夠哂趣致,無咩味道,取其豐盈口感。有法國精緻菜式的味道!越南特大虎蝦用蝦羔烹調出醬汁,蝦燒熟度剛好,肉質爽彈,出色的蝦羔配搭令蝦鮮味更濃郁,要讚下師傅嘅心思。鐵板肉類一品澳洲和牛粒,燒嘅控制時間很好,肉保持嫩滑,入口有鑊氣 牛味香濃,肉質入口即化,再配獨特葡萄雪梨汁帶出清新感,減油膩。 如果仲想提升
白飯魚乾
季節廚師發辦套餐
鐵板海鮮兩品
越南特大虎蝦
鐵板肉類一品
澳洲和牛粒,燒嘅控制時間很好,肉保持嫩滑,入口有鑊氣 牛味香濃,肉質入口即化,再配獨特葡萄雪梨汁帶出清新感,減油膩。 如果仲想提升味道,仲有竹炭鹽 及炸蒜片,認真周到。
海鮮炒飯,蝦大隻爽口,飯炒到粒粒分明夠乾身,夠鑊氣之餘又唔會好油,讚!
豆乳海帶湯
豆腐滑溜 海帶清香,一款清甜湯品。
甜品:金䈱紅酒汁雪梨,酒清香雪梨甜,食完鐵板燒後 一款好清甜潤喉的甜品。
另外我哋添加了兩款燒物:
廣島蠔:
好厚肉飽滿,燒至中間嫩外邊脆口,配上蔬菜粒配菜,減輕油膩感,蒜蓉做調味,惹味無比。
澳洲羊扒
我地叫左5成熟,用的是三至五個月大的bb羊,羊肉沒酥味,而且超鮮嫩,外面燒到好香,中間保持嫩粉肉香,最欣賞係專為羊扒配搭的菠蘿醬汁,代替薄荷醬,咁樣就唔會蓋過肉鮮味!正!
整體食物質素不錯,尤其肉類,師傅手勢及配搭心思出色,追求法國料理細緻度,及日本料理的講究,擺盤有驚喜,這晚視覺同味蕾都享受了。