聖誕期間,嚟到粉嶺探朋友,順便聚聚舊,他們是地主,帶我去附近的餐廳食飯,估唔到粉嶺都有好似尖沙咀一般的酒吧餐廳!入到門口頭半部份都係酒吧!長長的bar檯和酒架放滿各式各樣的酒供選擇!呢度吸引我朋友除了環境同裝修不錯外,食物更標榜無味精,汁料都以自家製為主,所以深得我朋友歡心呢度既選擇都幾多,除了主打既人氣菜式同小食外,仲有抵食既set dinner!餐廳後半部就是空間感十足既餐廳部份!裝修格局同尖沙咀的高檔酒比較有過之而無不及!呢度同出面既酒吧餐廳一樣都有唔少精選美食,我哋揀左個幾抵食既西班牙海鮮飯套餐包兩杯英國啤酒Tetley's都係$368! 跟餐既兩杯啤酒除了可以揀有麥香十足又易入口既Tetley's外,仲可以轉飲1664! 呢度上菜既效率都好快!晚餐先出場有set dinner 既法式寶雲酥羊架配餐湯沙律同甜品,份量十足,而且賣相吸引! 羊肉好嫩滑,7成熟既羊肉,肉汁非常豐富,香料將羊肉既膻味完美帶走,配上自家製芥辣,非常惹味!羊架非常大件!另一個主食德國腸拼盤雞豬牛,呢個配啤酒真係非常啱!如果多返d酸菜仲正!而家配上甜薯又是另一種風味!呢個拼盤有幾種唔同口味,總有一款會啱食!

羊架非常大件!

另一個主食德國腸拼盤雞豬牛,呢個配啤酒真係非常啱!如果多返d酸菜仲正!而家配上甜薯又是另一種風味!呢個拼盤有幾種唔同口味,總有一款會啱食!大班人一齊share就啱晒!

其中我最喜歡牛肉腸,其實幾隻腸都十分香脆! 不過以個人喜歡牛肉味較重既牛肉腸!

另一個同樣適合送啤酒既小食美式焗薯皮都好快嚟到!份量十足,非常抵食! 分別有煙肉,磨菇2種口味,2種既芝士都鋪滿薯皮面,而且焗得幾香口最正係個酸忌廉調製得非常好味,酸中帶點甜,令到熱辣辣既薯皮,添上多一層口感!

最後出場既係同大大碟既西班牙海鮮炒飯,用料十足,大大隻既青口,帶子,蝦仁粒都好易揾到,食材都幾新鮮!能夠喺大西北既粉嶺揾到個咁好既地方食飯,以後唔駛成日約出九龍食飯lu!

• 焗薯皮
  • 西班牙海鮮炒飯
  • 法式寶雲酥羊架
  • 德國腸拼盤(雞豬牛)