話說,今日有朋友whatsapp我,約我哋今晚去食米苔目,仲話好好味添!好似我A姐呢啲見多識廣嘅竟然唔識係咩嚟,一於Google下先得!From 維基百科:米篩目源於廣東梅州大埔一帶,因為兩端尖,形似老鼠,客家人慣稱粉為「粄」,因此稱為老鼠粄。後來傳至台灣及馬來西亞,當地客家人稱為米篩目,是指製造時把粉團經過篩子般的擦板,從洞眼中搓出粉條。由於閩南語「篩」近似「台」,在台灣坊間又常作米苔目。於馬來西亞稱老鼠粉,也作米台目。老鼠粄也傳至香港,因「老鼠」之名不雅,當地人以粉條兩端尖,狀似銀針,稱為銀針粉。哦!原來米苔目即係銀針粉。好啦!嘅然講到咁好味,一於去試試先!位於深水埗鴨寮街,兩旁都係賣緊電子零件,門面細細嘅餐廳,如果一吓唔留神,真係行過咗都唔知。不過餐廳內部面積又唔細,空間感仲十足添。店內貼滿雜誌嘅介紹,原來老闆曾經去過台灣學師,難怪店鋪都有地道嘅台式風格,夠哂簡單樸實!蒜泥白肉分為大辣、中辣同小辣,我哋叫咗中辣,每一塊嘅白肉都充滿蒜味同辣味,但同一般嘅蒜泥白肉唔同,口味唔算好濃,食飽再kiss kiss都無問題。香煎家鄉脆皮肉餅兩面都煎到金黃色嘅肉餅,煎得好脆,仲有好香豬肉味,但

From 維基百科:

香煎家鄉脆皮肉餅
兩面都煎到金黃色嘅肉餅,煎得好脆,仲有好香豬肉味,但好似鹹咗少少,不過,以送麵食嚟講,都算唔錯!

花雕醉香豬雙脆
雙脆即係豬舌同豬耳,呢個餸好似爭身家咁,轉眼間就一掃而空!因為豬舌夠軟腍,而豬耳就夠爽脆,重點係用上花雕同香口芝麻,味道好match呀!

手拍青瓜
功夫唔多,但都唔馬虎,青瓜脆卜卜仲好新鮮,夠哂開胃呀!

豬腩肉+鮑片+木耳+生菜小麻辣米苔目
聽店員講,米苔目係台灣主要係加入內臟等配料,但為咗配合港人口味,所以整到好似車仔麵咁,等大家可以選擇自己鍾意食嘅配料!而且佢哋嘅米苔目係自家手打,所以同一般銀針粉嘅賣相唔太相似!

至於湯底都有9款選擇,包括招牌豬骨湯、冬蔭功湯、沙爹湯、酸辣湯、麻辣湯、泡菜湯、鮮茄湯、方魚肉碎湯及喇沙湯!我就揀咗雞肉+鴨肉+牛肉+雲吞中酸辣米苔目,而M佬就揀豬腩肉+鮑片+木耳+生菜小麻辣米苔目!
豬腩肉+鮑片+木耳+生菜小麻辣米苔目
米苔目望上去比銀針粉幼身同長身啲,食落口煙煙韌韌,外表柔滑,真係要學台灣人咁講,好QQ呀!
雞肉+鴨肉+牛肉+雲吞中酸辣米苔目
酸辣湯嘅酸竟然唔係來自酸菜,反而係來自蕃茄,所以感覺好新鮮,酸酸辣辣,夠哂醒胃;至於店員極力推薦嘅麻辣湯底,唔會話比麻辣搶哂風頭,仲要唔多味精,食完都唔會話口喝!配料方面中規中距,但分量一啲都唔小,掂呀!

食完之後,店員仲走埋嚟同我哋閒談,呢啲就係小店先會有嘅人情味!我哋就最支持嘅!
2017-02-13