VEA restaurant 呢間餐廳🖤黑白配⚪️Bookmark咗好耐,除咗呢間餐廳喺網上係大熱話要book個幾月都book唔到之外,仲連續幾年入選亞洲五十大嘅最佳餐廳,而且都係攞住米芝蓮嘅名銜,所以🖤黑白配⚪️對今餐嘅期望極高😍,餐廳主打中法fusion ,平時食法式嘅fine dining 試吾少,但係用中式嘅材料同埋法式嘅食材混合真係好新鮮👀,試過之後真係覺得無論係味道、創意、食物質素、環境所有嘢都好完美同埋有驚喜,亦係🖤黑白配⚪️心目中暫時覺得最高分嘅fine dining 頭幾位😳餐廳分別有吧枱同埋table ,🖤黑白配⚪️今次坐吧枱對住個開放式廚房,睇住啲廚師悉心預備每一味嘅菜式同埋點樣製作個菜式,成個感覺好有誠意👍🏻👍🏻👍🏻6 course menu $1880 per one Tasting Menu Snacks Savoury selection ,三款嘅鹹點,按住順時針咁食,佢哋個擺盤擺出嚟已經好靚,第一款係個雞蛋殼入面用咗蛋再炒白菜🥬,中間個擺盤有條鹹魚,然後仲有張紙仔🙀可以俾你開嚟睇,寫住鹹魚白菜也好好味🤣🤣🤣件事都幾有意境!第二款係法式咸餅,裏面有黑松露同埋炒過嘅

6 course menu $1880 per one
Tasting Menu

Snacks
Savoury selection ,三款嘅鹹點,按住順時針咁食,佢哋個擺盤擺出嚟已經好靚,第一款係個雞蛋殼入面用咗蛋再炒白菜🥬,中間個擺盤有條鹹魚,然後仲有張紙仔🙀可以俾你開嚟睇,寫住鹹魚白菜也好好味🤣🤣🤣件事都幾有意境!第二款係法式咸餅,裏面有黑松露同埋炒過嘅栗子,最後嗰個卷物係包住左藍鯨吞拿魚

Shima Aji
呢款嘅刺身配左中國嘅湖南辣椒醬同埋台灣嘅楊桃汁🍑 ,食落去甜甜辣辣

Sea Cucumber
海參入面包住新鮮嘅海蝦,再配埋20年釀製嘅花雕酒,係食嘅時候,職員就會即場將個酒噴落去個海蝦度,所以係完全保留到酒嘅味道🍻

Shirako
香煎白子底層有個春卷皮包住個白子,另外配咗個白酒鱒魚子汁🍶淋落去,食落去好鮮甜
食到一半,餐廳職員會俾個山楂餅同埋雪萉俾你清一清個味蕾,等你預備食main
好耐冇食過山楂餅🥹🥹,呢個味道係細過飲中藥嘅時候攞嚟送藥,而家食返都覺得好懷念😳🥲🥲

Ma Yau
炭燒馬友用咗聖子去做配菜,而醬汁係用咗潮州菜甫,成件事出奇地match !

Yellow chicken 🐔
真係估唔到食雞都有咁多層次😂,呢個yellow chicken有三層嘅味道,最底層係雞腿肉,而中間嗰層就係雞胸,最上層就係黑松露,用咗黑蒜同埋雲南羊肚菌做配料,成個雞食落去好嫩滑,同埋完全散發到黑松露嘅香!

Japanese Strawberry 🍓
呢款甜品用咗水果做主題,用日本嘅士多啤梨同埋配搭burrata cheesecake ,調味料用咗日本嘅八珍甜醋,將個甜品更上一層樓 🍰

Mignardises
去到sweet selections 嘅環節,真係超驚喜,食到細個好鍾意食嘅椰子糖蔥餅,真係兒時嘅味道😭😭

另外,有五款餐後小茶點🍮分別係味噌焦糖、士多啤梨cheese cake 、煉奶糯米糍、檸檬夾心餅、青提蛋白同埋芒果西米撻,作為結束呢一餐完美嘅體驗。整體真係好新鮮好有創意,同埋好飽好飽,但係覺得食完肥都係值得🫣🤣🤣