明閣 (香港康得思酒店)

Ming Court (Cordis Hong Kong)
Restaurant: Ming Court (Cordis Hong Kong)
Terms & Details:
明閣係米芝蓮一星既粵菜食府⭐今次因為book左Cordis激抵$0房價既Staycation,房費全數可用作dining credit,所以超有幸品嚐到~(因為其實已經係九月中去架啦,所以都唔肯定個menu會唔會唔同左,大致上應該就差不多既)🤪網上好多人推介明閣龍皇珍味宴,於是我就決定將所有dining credit拎去食明閣🥳-🌟明閣龍皇珍味宴 $698/位基本上book好房後好快已經預留左呢個龍皇珍味宴~因為網上見到話呢個set好搶手🤣🤣初時有睇過佢既menu發現原來得七道菜式,仲要每一道菜都係得一兩舊咁,已經諗會唔會唔夠飽😅點知望落雖然好少,但食起來真係好多😳-🎈明閣兩小碟 (醬蘿蔔薑蓉龍蝦 · 至尊蜜汁叉燒)醬蘿蔔好爽脆配上龍蝦口感十足🤤而呢度用上半肥瘦既叉燒,食落軟嫩多汁🥰-🎈花雕蛋白蒸龍蝦鉗蛋白真係蒸到好滑再帶一點花雕酒的香味😋而龍蝦鉗就保留著鮮味,好清甜~-🎈原個椰皇杏汁燉花膠白肺湯我真係好鍾意飲湯尤其係豬肺湯!因為豬肺其實要花好多時間處理🙈而呢度既杏汁白肺湯特別之處係以原個椰皇呈現配埋大大舊既花膠,真心好飲🤩-🎈香蔥油爆龍蝦球龍蝦球完全係啖啖肉,用油爆香後帶出了龍蝦既鮮
🌟明閣龍皇珍味宴 $698/位
🎈明閣兩小碟 (醬蘿蔔薑蓉龍蝦 · 至尊蜜汁叉燒)
明閣兩小碟 (醬蘿蔔薑蓉龍蝦 · 至尊蜜汁叉燒)

🎈花雕蛋白蒸龍蝦鉗
花雕蛋白蒸龍蝦鉗

🎈原個椰皇杏汁燉花膠白肺湯
原個椰皇杏汁燉花膠白肺湯

🎈香蔥油爆龍蝦球
香蔥油爆龍蝦球

龍蝦球完全係啖啖肉,用油爆香後帶出了龍蝦既鮮甜😳
🎈蒜片M9和牛粒
蒜片M9和牛粒

和牛粒煎得剛好配埋蒜片成個感覺好match,個人認為蒜片係令整道菜昇華了另一個層次~
🎈上湯龍蝦炒麵
上湯龍蝦炒麵

炒麵係脆炸麵咁脆卜卜😍好似酒樓個款銀芽肉絲炒麵咁~龍蝦有少少汁所以食落個炸麵唔會話好乾身😌其實食到第六道菜式已經覺得好飽,同埋感覺呢一餐真係食左好多龍蝦🦞🤣
🎈燕窩葛仙米燉雪梨
燕窩葛仙米燉雪梨

最後一道菜係超養生既燕窩葛仙米燉雪梨😝好滋陰養顏~而燕窩就擺左係雪梨入面,份量十足👍🏻😍
個人覺得明閣都真係幾好食🥳無論係環境、服務定係食物質素都好好😌唯一就係上菜有點兒慢🤏🏻印象中呢七道菜式我同男朋友仔係食左差不多兩個鐘,感覺有啲似去左食法國大餐咁😂😂😂
🔸明閣
📍旺角上海街555號香港康得思酒店6樓
2020-09-19
明閣兩小碟 (醬蘿蔔薑蓉龍蝦 · 至尊蜜汁叉燒)
花雕蛋白蒸龍蝦鉗
原個椰皇杏汁燉花膠白肺湯