2019-03-22 82 views
今日同朋友去左尖沙咀的蜜庵本膳,係我喜歡的餐廳裝修,簡約風,樓底高,好舒服的感覺,餐廳好窩心,有叉電位,仲有鈎掛袋。茶茶火鍋一人前 $108,抹茶焙茶二選一,我揀了焙茶,好香濃,比起抹茶應該無咁漏,在火烘住焙茶蜜,不會過杰變醬。set裡面有日本草莓、明月蘋果、安納芋、栗子、艾草玉子、白玉子、棉花糖,每款材料都幾好,份量少少,下午茶同朋友hea下既好地方。和米粉班㦸 $98,第一次食米粉班㦸,係用米粉、蛋、粟米粉同發酵牛油。第食落第一啖充滿米味,是比較淡的pancake,所以配左日本產紅豆蓉、抹茶粉、沖繩黑糖蜜,d材料落足本,太多是日本貨。pancake賣相都好吸引,可以呃下like!焙茶甘酒拿鐵 $48,屬於冬季熱飲系列,我初頭以為甘酒有個酒字就字就等於酒,但睇menu先知其實係無酒精成份之餘仲滋補養顏。呢杯野加左頂級日本焙茶蜜,飲落都好香焙茶味,同好奶,可惜就唔夠熱。咖啡蘇打$40,選用巴西和馬來西亞產,香港新鮮烘焙咖啡豆,好香既咖啡味,咖啡原來都可以配好多唔同味道,令我回想起係泰國飲過一杯咖啡夾芒果汁,試下新野都幾特別。

焙茶甘酒拿鐵

咖啡蘇打