2020-01-21 368 views
日本立食文化早已流行,居酒屋、燒肉、壽司,大眾化的價錢吸引到不少人光顧。但起香港呢個租金高昂既地方,這個經營模式又能否站立得住呢?立食,顧名思義就係企起度用餐,立鮨就用比較大眾化嘅價錢,食到接近Omakase 既質素。尖沙咀店大概能容納十人,企位尚算舒適。店員帶位後有提醒落單後把點餐紙放上壽司bar上就可以,介紹清晰。呢度既綠茶粉好香,值得留意,留意到單買係要3佰幾蚊。每個人進食既setting都有一個熱水出口位,不過當日就不幸壞左,呢度要扣少少分數,幸店員每個位置都放了一壺熱水。壽司係你每一round order完,師傅係會整哂先比客人,而唔係逐件逐件上,嚴格來講呢度有個唔好處,就係唔能夠確保客人食呢件壽司既最佳品質,同埋唔同壽司都有佢進食既先後次序,由魚味淡既食先,到最後先食魚味較濃,如果師傳能因應客人點餐既壽司,再以上述既次序一件一件放上客人前加以介紹,我覺得成個檔次會再升一級,更能貼近廚師發辦。值得稱贊既係,呢度既壽司飯係用上赤醋飯,色澤呈較深色,係高級壽司舖會用上來製作壽司醋飯。至於每一件既壽司大細都好勻一,握得結實,沒有一夾即散的情況出現,呢個係最能夠看出一個壽司師傅既基本

值得稱贊既係,呢度既壽司飯係用上赤醋飯,色澤呈較深色,係高級壽司舖會用上來製作壽司醋飯。至於每一件既壽司大細都好勻一,握得結實,沒有一夾即散的情況出現,呢個係最能夠看出一個壽司師傅既基本功。

魚質方便,我覺得呢個價錢有呢個質素,已經贏左果兩間大型連鎖店,起碼食得出新鮮而唔係連溶雪解凍都未做好,就比客人食。留意到師傅身後有個每日時令既餐牌,有幾款每日時令既推介,例如白子,寒獅魚,白蝦等等,下次可以試試。

火炙大呑拿魚腩海苔壽司
北海道特大珍寶帶子壽司
火炙松葉蟹腳壽司
2020-01-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$300 (Tea)
Dining Offer
Coupon