2017-07-14 13845 views
聽到朋友話去左「禮賓傅」食飯,我仲傻傻地以為真係去禮賓府啊……見好耐無同屋企人一齊坐低食餐飯,而屋企兩位老人家都係偏好食中餐,就跟機訂枱同屋企人食餐飯啦!餐廳環境都幾雅致,張梳化都坐得幾舒服啊,話晒都中環地段點左每人一個set dinner唔駛煩,估唔到都幾有驚喜喎!首先係迷你鮑魚多士,鮑魚好彈牙,配埋炸到脆卜卜既多士,入口好match!好想食多幾件!跟住係燕窩釀雞翼,平時我都已經好鍾意食雞翼,今次隻雞翼一上枱就見到佢漲卜卜,心諗應該真係好多燕窩喺入面,果然無失望啊!一切開,見燕窩係填滿晒入面!雞翼同燕窩味道亦啱啱好之後係羊肚菌燉螺頭,平時好怕街外啲好油好多味精既湯,呢個湯飲唔係好油,但係又落足料。羊肚菌無乜泥沙,食得出師傅有用心清洗。個湯仲有螺頭同其他材料,淨食湯渣都好滿足啊再黎係鮮蟹肉大良炒鮮奶,蟹肉同鮮奶都炒得好滑,唔落醬汁都已經好好味,食到蟹肉同鮮奶本身既鮮味。加少少醋之後鮮味更出!之後紅燒花膠,女人至愛的花膠!花膠好厚好足料,但超腍!入口覺得每一啖都真係好養顏的感覺!好正南瓜燴安格斯牛腩,平時少食牛腩因怕un…但呢度既牛腩竟然係又鬆又入味,呢個真係有驚喜蘇千層浸芥菜膽,個蘇千

蘇千層浸芥菜膽,個蘇千層真係咬落一層層,仲好滑

禮賓傅炒飯,望落去似普通炒飯,但一不落去就見到大大隻蝦同埋大大粒鮑魚,好足料的一個炒飯!

椰汁燉官燕,食完花膠再食埋燕窩,好啱女人口味!甜度剛好,而且都係依然足料!
2017-06-29