2015-09-23 494 views
今日同新識朋友去中環食飯,之前睇新聞見到間中菜館,入面有禮賓府接待各國元首級別既名菜。見第一次見面就食餐勁。餐廳係由前禮賓府行政總廚鍾建良師傅開設,所以特登改名字做"禮賓傅"。餐廳雖然係間中菜館,不過裝修設計都好有英國FEEL(唔知禮賓府入面係唔係差唔多呢?)鵝肝蝦多士 : 用大花蝦拆殼加鵝肝一齊炸,非常脆口唔算太油膩,咬落啖啖蝦肉好彈牙。多士底放左少量鵝肝吊味所以味道唔算好特出。羊肚菌燉螺頭湯 ($248) : 禮賓傅器皿好特別好靚 我第一次見羊肚菌表面凹凹凸凸好似蜂巢。佢食落好柔嫩好淋,成個湯都好清甜同潤喉。我喉嚨有D唔舒服飲完暖返好多。梅子蒸大鴨(半份) : 雖然得半份不過三個人食份量剛剛好。鴨肉好滑好淋同梅子醬酸酸甜甜好夾 桂花鮑魚炒素翅 ($488) : 菜式原本選用魚翅,後來師傅響應環保少食魚翅,現在將魚翅改用素翅。有雞蛋、鮑魚、芽菜等材料,素翅加芽菜好爽口彈牙帶有好香蛋味,翅上面仲加有金箔增加貴氣,不過食唔出有鮑魚。禮賓傅炒飯($338) : 用龍蝦、帶子、金華火腿加黑松露油既炒飯,一上檯已經好香黑松露香味同好大隻既龍蝦尾,味道相當豐富不過炒得乾身左少少。
鵝肝蝦多士
羊肚菌燉螺頭湯 ($248) : 禮賓傅器皿好特別好靚
梅子蒸大鴨 (半份)
桂花鮑魚炒素翅
禮賓傅炒飯

2015-09-08
鵝肝蝦多士
羊肚菌燉螺頭湯
梅子蒸大鴨 (半份)
禮賓傅炒飯