2016-12-18 767 views
放工約左同事去荃灣行街,行到天昏地暗到感到肚餓時,原來已經9點了。同事仔問我想食咩? 對於一個路痴既我話冇所謂,但突然間好想食新加坡菜,佢就帶左我黎依度。我哋叫咗三樣嘢,蝦苗拌頭水紫菜,莆田扁肉湯同興化米粉。蝦苗拌頭水紫菜 - 上枱時只見到一堆野,食落口酸味味,令我諗起中菜既涼拌木耳,醒胃可口。紫菜一絲絲的,要人幫幫手弄斷。莆田扁肉湯 - 一鍋上枱,湯底清甜,有少少酸味味,鍋內有好多粒類似小雲吞既東西,每粒都係小豬肉,雖然食唔出咩味,但感覺不錯。興化米粉 - 一堆米粉加好多配菜,如花生、切左絲既娃娃菜、豆卜、菇等等。食左第一啖米粉,口感幼滑,雖然未到入口即溶,但參不多有這種感覺。米粉有用調味料兜過,並非霎熟咗放上碟嗰種。最後,佢既茶有清香既菊花味,飲左第一口既感覺好舒服。今次前菜係香脆紫菜同花生,味道不錯。但眼見餐廳唔夠員工,有位但要等入座要點時間 。

我哋叫咗三樣嘢,蝦苗拌頭水紫菜,莆田扁肉湯同興化米粉。

紫菜花生 (食咗一半先影)
蝦苗拌頭水紫菜
蒲田扁肉湯
興化米粉
2016-12-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
紫菜花生 (食咗一半先影)
蝦苗拌頭水紫菜
蒲田扁肉湯