2018-02-05 636 views
天寒地凍,想食炭爐煲仔飯,唔駛一定去廟街及的,在灣仔譚臣道,就有兩間茶記,夜晚在門口燒炭,我哋選擇去佐呢間,$70一個煲仔包餐先來一碗例湯,西洋菜紅蘿蔔煲豬骨,味道不錯,無乜味精。煲仔約等廿五分鐘,比土申 記話最少要等一個鐘好好多,自家的黃鱔煲仔飯,份量十足,飯身比人家多兩成,黃鱔肉厚到哩,飯味甚足重要是飯底起到成塊的飯焦,少少 Lor 味,但脆脆地幾好食。這裡不失為一個煲仔飯的隱世之選。同場叫多個鹹蛋蒸肉餅套餐,肉餅嫩滑,亦有肉味,係鹹咗少少,食得鹹蛋抵得渴架啦 !最後重要送餐飲,一杯走甜的奶茶,茶味與口感,都是令人滿意。物有所值,起碼唔駛大排長龍,食起嚟亦無咁油膩,下次試埋隔離貴少少那間

先來一碗例湯,西洋菜紅蘿蔔煲豬骨,味道不錯,無乜味精。

份量十足,飯身比人家多兩成,黃鱔肉厚到哩,飯味甚足

這裡不失為一個煲仔飯的隱世之選。

最後重要送餐飲,一杯走甜的奶茶,茶味與口感,都是令人滿意。