唐閣

T'ang Court
Restaurant: T'ang Court
Terms & Details:
2021-10-11 750 views
連續6年取得米芝蓮3星最高榮譽🏅早在2009-2015年已經穩攞米芝蓮2星🏅果然係大有來頭!而香港數一數二嘅中菜廳,除咗四季酒店-龍景軒之外,另一間就係呢間啦! 所以今次特登揀週年紀念呢啲特別日子try try佢, 開始我哋呢次嘅 #摘星之旅🌟!究竟佢厲害在邊一到? 個人覺得佢服務優勝於食物味道,服務真係攞足100分,令人冇辦法挑剔,試問香港有幾多間中菜館可以做得到🤔先講環境同服務,餐廳佈置冠麗堂皇,盡顯氣派,俾人一種好高貴優雅嘅用膳氛圍,樓底高,枱與枱之間距離寬敞,令人坐得好舒服。入得嚟用餐嘅都係非富則貴 , 所以餐廳都安排咗每張枱都會有一位專屬職員照顧你嘅需要,斟水換茶都係由佢包辦,值得一讚佢哋係非常專業及貼心👍🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟Menu上面冇一道菜係唔貴🤣 所以今次想分享吓幾款推薦菜,等大家留定quota食😆🏅釀焗鮮蟹蓋 $210/隻炸脆嘅外表包住滿滿嘅蟹肉絲,每一啖都係蟹肉,心諗到底呢到用咗幾多隻蟹先做到呢個效果🙈 每食一啖都珍而重之,好好享受, 絕對係誠意之作👍🏅唐閣片皮雞(兩食) $700外皮超級脆!必試!職員會喺你面前切一片片,佢哋刀工超好,外皮切得好薄,切嘅時候

🏅釀焗鮮蟹蓋 $210/隻

🏅唐閣片皮雞(兩食) $700

外皮超級脆!必試!職員會喺你面前切一片片,佢哋刀工超好,外皮切得好薄,切嘅時候聽到外皮卜卜脆嘅聲音,我哋已經流哂好水🙈 呢個片皮雞嘅食法同片皮鴨一樣,都係用麵粉皮包住醬汁、青瓜、辣椒同大蔥一齊食, 鍾意食片皮鴨嘅話一定好鍾意!雞肉唔乾,而且好有油香, 外皮仲要咁脆!好快就畀我哋兩個人清曬🤣

不過二食炒雞絲嗰陣,雞肉已經變得乾身,冇咁好食了🤔

本身其實我哋係想食片皮鴨/ 片皮乳豬🙈 但一早已經賣曬,所以下次嚟記得要book位時預訂!試完今次之後,我有信心片皮鴨會更好食😋

🦀唐閣寶盒飯 $140/位

賣相好靚,係金蟹形狀嘅擺盤,外表有層焗芝士焗得好靚,入面就係海鮮飯,不過個人覺得海鮮飯就普通咗啲🤔 份量亦都唔多,一隻大概半碗飯左右,建議唔洗特登試呢個,留返quota食其他仲好😋

🍮蓮蓉焗布甸 $65

呢款係蓮蓉餡焗西米布丁, 蓮蓉味道好濃, 味道幾特別,但我哋已經食得太飽,仲嗌咗一人一碗🤣 再加上餐廳又送咗啲甜品畀我哋食🤣 呢款蓮蓉焗布甸就真係愈食愈濟,感覺如果甜返少少會好啲🤔

🍐精緻甜點 (送)

最尾,餐廳送咗每人一件桂花糕同紅豆酥,有個🍐形狀係紅豆酥,外皮係曲奇脆皮,入面嘅紅豆餡唔算好甜,因為食到尾已經食得好飽,所以細細件就真係啱啱好🤣

🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟

總結係,呢間米芝蓮3星中菜嘅每道菜都係真材實料,但部分食物味道未必會令人好amazing,可能因為“米芝蓮3星”呢個title令人太大expectation🙈 但值得一讚呢度嘅服務真係攞足100分👍 如果你哋都想過嚟體驗下嘅話,照著上面食推薦菜,應該都食得盡興嘅😋 (戴返個頭盔先👷🏻‍♀️)