2015-12-03 655 views
今日出開砲台山,行行下無意中發現好出名既舊式糖水鋪,之前一直以為間鋪係響北角,估唔到其實係近砲台山!一坐低睇睇menu ,大部分糖水都係十幾至廿幾蚊,第一次黎既我就梗係貪心d叫左紅豆沙湯圓,可以一次過滿足我兩個願望!呢度係先比錢後享受的,比左錢等左幾分鐘就有野食喇!一碗紅豆沙湯圓有三大粒芝麻湯圓,紅豆比一般糖水鋪既大粒,先喝一口紅豆沙,味道清甜,大部分既甜味都係來自紅豆本身,非常真材實料同健康,我好鐘意!再黎咬一口外表平平無奇既湯圓,點知一咬開裡面既芝麻蓉就一湧而上,完全在我意料之外! 芝麻蓉非常幼滑而香濃,完全可以食到芝麻本來既味道而非只得糖既甜味,我一定會再番黎食! 價錢實惠又高質素

2015-11-29