2019-05-07
今次又有新嘅卡通聯乘點心 係好多人鍾意嘅小櫻😆其實我真係幾欣賞就dim sum icon佢地每次同卡通主題合作嘅時候 餐廳環境 食物 裝飾等等都做到好足 絕對唔馬虎🤙🏼/✏️基路仔流沙包 ($35)呢個係我咁多樣點心入邊最鍾意食嘅😚差唔多每枱都有叫 首先個樣已經好得意 而且搣開入邊係真係超級流心嘅奶黃餡 而且熱辣辣新鮮出爐 個包好軟熟 奶黃包狂迷表示好滿足👅🔹✏️小浪雷沙流沙包 ($49)唔好睇佢哋個樣三個唔同顏色 有少少俾佢哋呃咗😹原來三個都係同一樣黑芝麻味㗎 不過我好鍾意食黑芝麻嘅嘢所以ok der🤓黑芝麻流心效果好勁 但係個芝麻餡就冇起沙嘅 係稀啲嘅流心餡黎 味道係芝蔴糊嘅稀版 味道偏甜咗少少 芝麻味道都濃郁嘅 但係如果甜度較返低啲會比較好🤭🔹✏️黑松露蝦多士 ($59)黑松露味都幾香 多士係炸到超級香脆 整體味道係好食嘅 不過如果個多士係厚多士 同埋蝦滑部分再多啲嘅話 整體口感應該會更加豐富🤔🔹✏️原隻鮑魚燒賣 ($69)每次嚟呢度叫燒賣都會畀佢嘅分量驚喜左😂因為佢哋嘅燒賣係超級大粒 蝦滑部分超多而且入口彈牙🦐面頭嘅鮑魚 食落都唔錯啊🔹✏️黑松露雜菌餃 ($39)雜菌餃入邊嘅餡料非常之豐
✏️基路仔流沙包 ($35)
🔹
✏️小浪雷沙流沙包 ($49)
🔹
✏️黑松露蝦多士 ($59)
🔹
✏️原隻鮑魚燒賣 ($69)
🔹
✏️黑松露雜菌餃 ($39)
雜菌餃入邊嘅餡料非常之豐富 入邊嘅🍄多到滿曬出嚟 唔同嘅菇切粒粒食落口感好有層次 但係個皮就有少少做得唔係咁好 係做得幾薄但係一夾就好易爛 變咗食嘅時候有少少狼狽🌚
🔹
✏️麻辣口水雞 ($99)
口水雞嘅麻辣係屬於微辣 所以唔太食得辣嘅朋友都可以試下 味道幾惹味🤭但係雞件嘅部分略嫌d肉比較少😯其實呢個係算得上主食黎 份量好多 底下係有一堆菠菜麵🍜索咗麻辣口水汁之後 亦都變得好惹味😂不過主角口水雞🐥嘅分量真係有啲少 因為比較多係骨黎🙈
✏️櫻花水信玄餅
個樣睇落超級靚啊晶瑩剔透😚而且入邊係包住一個食用乾花櫻花🌸 玄餅質感係好似軟身嘅啫哩 滑浖浖嘅 浸住嘅糖水係勁濃嘅花香味 不過我自己就比較鍾意將個玄餅點另外附上嘅黃豆粉🙃
黃豆粉味道好濃郁 而且佢最特別嘅係 黃豆粉仲溝埋咗好多乾花碎 食落除左黃豆粉味濃郁之外 亦都食到好清新嘅花香味 呢一個甜品係幾特別嘅😛
✏️原味椰皇
養生嘅朋友應該好鍾意食椰皇嘅甜品😆椰皇入邊系裝住咗熱辣辣嘅燉蛋白啊🐣奶味幾濃郁 不過燉蛋白嘅質感就真係做得唔夠滑☹️變咗呢度有啲扣分 面頭佢都係有附上櫻花碎 帶陣陣嘅花香啊