同朋友去觀塘海濱逛逛,經過海濱匯發現有幾間餐廳,其中一間叫MANO,主打pizza同西餐,望落價錢唔算太貴,於是決定試下餐廳既整體裝潢時尚悠閒,舒適寧靜,而餐牌係簡潔風,菜式價錢一目了然。點菜前上網睇下餐廳介紹,發現餐廳名稱Mano意大利文係「手」既意思,表示呢度既意粉同pizza都係手工製作,所以我地決定點份pizza 同意粉試下!首先上菜既凱撒沙律($98),羅馬生菜好新鮮,味道清甜,再配合配料Parmesan芝士、麵包粒、橄欖油、蒜粉,最後撈埋凱撒沙律醬,口感特別清新美味,至於份量亦足夠,係開胃既必點菜而意粉Black Truffle Mushroom Linguine($148),賣相已經非常吸引!一上菜,黑松露既氣味令整個意粉香氣四溢,而忌廉汁濃厚香滑,麵質彈性之餘帶點煙韌,令我忍唔住一啖又一啖咁食。至於Pesto Chicken Pizza($138),份量比想像中多,2個人都未必食得晒。味道方面,雞肉嫩滑,Pizza餅芯輕盈、批邊鬆脆,好有咬口。另外羅勒醬加上Parmesan芝士的鹹香和番茄的酸甜,大大提升了整個pizza既味道,值得推介!最後飲品方面,我地分別點左cap

最後飲品方面,我地分別點左cappuccino同mango tea。咖啡不用多說,味道香濃美味,賣相亦同樣吸引。而mango tea 口感好清新,可以消除主菜既飽滯感,十分推薦!

整體來說,餐廳性價比高,好岩同家人朋友聚會或慶祝生日。下次有機會一定會再黎

2022-06-11
  • Black Truffle Mushroom Linguine
  • Pesto  Chicken  Pizza