2010-05-30 12 views
may 28, 10,3人來晚飯,叫咗 : 1) 麵包籃 (免費)-要趕埋點工事先嚟得,所以遲咗些少-幸好有這兜麵包比食友們咬住先-有4款包,相以外的就喺grissini-喜歡grinssini多d,雖然喺都鹹鹹哋,但就有明顯芝士味-而食友就鍾意個pesto醬,佢嘅特別之處在於+咗capers,olive oil同醋1齊撈埋,所以會酸味搶咗pesto嘅清淡味道-相對地,個醬就比麵包有個性 2) sauteed australian blue mussels (hk$178)-它的青口並非大種,個子比較小,但也是漲卜卜,肥美貨色-單食青口,好夠味,見到湯底+咗蒜片,番茜等,肉質嫩滑,絶對無渣,又鮮,是有質素的青口-所以食友們都好欣賞-只喺個湯底鹹咗d-伴在2旁嘅法包也甚有質素,又熱,好鬆,雖唔喺塗到成塊包有好多牛油,所以唔油膩,但牛油香亦不俗 3) 36 months aged parma ham (hk$188) -哈蜜瓜清甜,稱職-我哋嘅著眼點都喺parma ham身上-個dish仲有刨了少少parmesan cheese,+埋honey truffle做成嘅sauce-整理好,每樣
may 28, 10,3人來晚飯,叫咗 :

1) 麵包籃 (免費)
-要趕埋點工事先嚟得,所以遲咗些少
-幸好有這兜麵包比食友們咬住先
-有4款包,相以外的就喺grissini
-相對地,個醬就比麵包有個性

-它的青口並非大種,個子比較小,但也是漲卜卜,肥美貨色
-所以食友們都好欣賞
-只喺個湯底鹹咗d

-哈蜜瓜清甜,稱職
-我哋嘅著眼點都喺parma ham身上
-整理好,每樣都有d1齊食,味道上比個火腿搶晒,每片切得好薄,質地好柔軟,而個鹹香溫醇,肉味好濃,after taste亦持久,好有吸引力
-果然不愧signature dish

4) pinot grigio gls x 2 (@hk$98)
-品酒並非我嘅強項
-要求fruity,侍應就來介紹咗呢個意大利嘅白酒

5) gavi gls (hk$98)
-食友另外叫咗1杯意大利白酒

6) wagyu beef cheek ravioli - 大 (hk$258)
-餐廳另1signature dish
-共5隻,個皮全是自家製,帶點彈性
-中間嘅餡全是beef cheek泥,但食友食到仲喺1絲絲
-而個sauce就用上truffle同foie gras,個汁好濃味,而個香氣亦很獨特,經食友1提,我先喺舌根食到禽"so"味
-食友最欣賞喺個牛面頰好腍嘅處理,因為牛面頰好易煮"鞋"晒
-我哋影晒相之後,侍應幫忙連同下面碟龍蝦意粉拿入去廚房分菜,因為3個人嘅關係,我只分到1粒...........但就配咗下1味龍蝦意粉裡隻鉗

7) boston lobster tagliolini (hk$338)
-本來呢碟喺跟spaghetti的,不過我就改咗做tagliolini,2者都喺homemade pasta
-隻龍蝦連殼已好搶鏡
-個homemade嘅tagliolini明顯黏住帶"杰"身嘅汁,沒有多餘嘅汁會喺碟底見到,足以證明個汁夠濃縮,i like it
-個意粉唔喺al dente,但未至於叫好腍,不過就忍忍有種韌性
-最精彩莫過於個sauce,有好強烈嘅鮮味
-正如上面提到,侍應分比我嗰碟就喺原隻蝦鉗,啖啖肉,肉質結實,帶有少少嘅鮮味,還是個sauce嘅蝦味多好多,所以個sauce都應該用上不少蝦+龍蝦殼去淆出嚟
-非常好味

8) tuscany seafood soup (hk$138)
-當食完主菜之後,大家個肚仲有小小位,就諗吓仲可以試d咩signature dish
-當然無可能再叫個主菜啦,所以怪怪的,我哋呢個時候,背道而馳,叫番個湯嚟飲吓,hahaha
-是用上名牌lc煲上,未開蓋已聞到鮮味
-裡面有魚件,大蝦肉,連殼蜆
-不過入口就無嗅到的咁鮮,食友覺得個湯底要+番多d蝦殼去淆,咁個味覺上會增+實在嘅鮮味
-隻大蝦又爽又鮮呀~~~~
-其實佢味道唔錯,不過無以上頭盤/主菜咁impress啫

9) tiramisu (hk$108)
-去到甜品呢round,先叫住個tiramisu嚟食吓先
-餐牌上寫明有piemonte chestnut同amaretto
-mascarpone cheese嘅份量最多,也好creamy,侍應特意來介紹裡面有+到栗子在內
-lady fingers是濕濕的,食友食到有酒味
-不過我自己覺得太輕手了

10) dessert plate x 3 (免費)
-其實我哋已經計劃好,食完tiramisu之後,再叫個gelato同sorbert
-無諗過侍應送來2碟甜品plate請我哋食,食友隨即要求多1碟,好讓我哋每人1碟,唔洗分,侍應都好慷慨,即時話會叫廚房安排多1碟
-先食雪糕,2個都應該喺奶味同peach味sorbert,都不錯的
-之後就食杯creme brulee嘅物體,面喺好薄嘅burnt sugar,裡面喺咖啡味的,喺溫純嘅味道,質地喺超級creamy,好butter,我會形容似"杰"身d嘅沙律醬,所以滑溜度不用懷疑
-好高興有呢個sweet surprise,我哋3個都feel到餐廳嘅心意因呢個甜品plate1d都唔求奇,仲比2球sorbet你,呢個賣相同portion絶對可以成為menu上1道甜品拎出嚟收個正常價

* signature dishes全部交到功課,個服務同侍應對菜色嘅解釋亦好詳盡同專業.........侍應見我哋3個喺度每碟都勁影1餐,所以就算喺會幫我哋分嘅菜色,都會先端出嚟比我哋影夠先收番入廚房分菜

* 同食友吹吹水,有交流,氣氛也很好...........所以喺很impressive的1餐...........我哋已鎖定下個target restaurant了...........
2010-05-28