2017-03-10 2280 views
呢間西班牙餐廳新開左3個月,喺赫德道附近,被pub圍繞住,但入都去都幾decent, 環境幾好,座位寛敞。原來平日晚上有happy hour, drinks 買一送一,classic既紅/白酒sangria $328都買1 jar送1 jar, 好抵,而且呢度既sangria果味比其他重,飲多d都唔覺,我地4個人兩jar都唔多! 而且呢度sangria款式好多,仲有幾款moctail sangria,叫左claasic既紅酒sangria, 好多水果片,果味濃,酒量少的我唔覺飲多左,面紅耳熱蒜片蝦, 經典tapas, 蝦真係好新鮮,而且剛剛熟,而且唔係平時見到的油淋淋的,好乾身,微辣加蒜片,好野味。半份的伊比利亞手切火腿, 48個月, $128,好香,味道唔太咸,說真的味道同平時的有d特別,食多幾片都唔覺膩呢個麵包配烤蕃茄蒜頭olive oil, $45,店員介紹蕃茄是西班牙直送的,教導下先知用蕃茄好似洗衫板咁擦落麵包度,再磨蒜頭,點olive oil食,好特別,多士熱辣辣,同蕃茄好鮮好juicy, 好夾,同幾好玩炸龍蝦球,$72,好多龍蝦肉,配少少青汁,好好食,第一次食,但成為左我其
red wine sangria
蒜片蝦
風乾火腿
烤蕃茄蒜頭多士
炸龍蝦球,$72,好多龍蝦肉,配少少青汁,好好食,第一次食,但成為左我其中喜愛的tapas
炸龍蝦球
脆炸和牛薯蓉球,$45, 店員介紹係由和牛面珠肉做的,加上薯蓉炸成球,面頭既微辣既cream sauce, 左加青汁同球底有多個汁,原來話特登配3種汁食,好講究,裡面肉質燉到好霖,濃味,加炸薯蓉同sauce食,效果好好,但一個球都幾大,可share食。
炸和牛薯蓉球
西班牙銀雪魚蛋餅,$68,好多料,食得出既雪魚肉,推介,好食。
銀雪魚蛋餅
主菜啦!龍蝦西班牙飯,$248,原隻開邊龍蝦,而且用新鮮龍蝦,唔係frozen, 所以除了肉質好,飯仲吸收晒個精華,濃湯飯咁上, 店員解釋係西班牙某地區的特別煮法,唔好以為未煮好,真係地道,而且用料好。
龍蝦西班牙飯
黑毛豬燒烤拼盤,食齊3款不同部位既黑毛豬,$238,原來係用炭燒的,店員仲話係用西班牙運嚟既橡木燒,真係講究。有近大腿位較爽身,背部的霖嫩有油香,亦有腿同肚腩之間既陰位,3種肉質食得出既不同,而且每個朋友喜愛的亦不同,食落肉質有d似牛肉咁霖滑,完全唔似食緊豬
黑毛豬拼盤
甜品,西班牙churros配雲呢拿雪糕,$52,好似油炸鬼同沙翁既合體,炸粉係加沙糖,好鬆脆,重點係熱辣辣,點雪糕食,
,仲可配埋朱古力醬
churros
整體試左好多未試過既西班牙菜,亦好似上左堂咁,發掘了很多西班牙新食法同菜式,係好fruitful的一餐。
red wine sangria
蒜片蝦