2012-08-08 289 views
一直想試, 今晚終於有機會. 呢到走型格簡約路線, 黑色為主, 木色為輔. 中央懸掛一團紅色嘅"辣椒"狀裝飾.呢到只有一個服務員講廣東話, 有一個印巴籍, 其餘都係韓籍. 所以預咗要講英文.客源主要係韓國人.睇完餐牌, 計過條數二人餐實在抵食. 兩條HEA精就叫二人餐. Dinner Set B. $352/兩位.前菜南瓜粥+韓式豬肉炒粉絲南瓜粥有D杰, 好清淡, 有D咬口, 因為米唔係好散, 南瓜本身味道都好淡. 如果係病人就啱食 XDDD粉絲好香麻油味, 豬肉好少. 粉絲好QQ, 夾果時成日都拉唔斷. 有樣唔好嘅係, 隻碟太窄長, 一夾就好易落D豬肉出來. 唔方便,四式伴碟泡菜偏酸唔辣, 我自己就麻麻. 豆芽都係唔辣嘅,翠玉瓜同菇就清清地. 總括來講伴碟無睇頭, 同老牌韓食無得比.返到屋企睇番相, 先記得MENU上寫明六式伴碟, 睇來我地食少兩味 XDDD韓式雜菜沙律呢個就神奇喇. 話係韓式, 但係完全無dressing.....淨菜.....可能韓式係咁???唔知比咩評價了.....主食石頭飯我本身唔係十分喜歡食石頭飯, 尤其好怕熱到舌頭受苦果種. 服務員會幫你拌勻辣醬麵醬. 隻
型格簡約

客源主要係韓國人.

前菜

韓式雜菜沙律

主食

石頭飯
未加醬前
我本身唔係十分喜歡食石頭飯, 尤其好怕熱到舌頭受苦果種. 服務員會幫你拌勻辣醬麵醬. 隻蛋係8/9分熟放係最上, 唔係生嘅.

呢到嘅石頭飯, 麵醬味好出, 加埋偏甜少辣嘅醬, 好好味呀! 而且飯應該係日本米, 加埋又唔係勁熱, 平時晚上盡量戒澱粉嘅我, 竟然食咗好多! 讚!

辣海鮮豆腐湯
鮮味
海鮮唔算多, 亦都好細粒, 主要有3隻蝦毛仔, 3-4隻蜆, 極少八爪魚腳仔. 湯算鮮甜, 都係唔多辣. 我覺得唔錯

肉食

香辣雜菜炒豬肉
甜甜辣啱曬
可能大家雜菜嘅定義唔同, 對我來講就唔算係雜菜 --洋蔥, 大蔥, 辣椒. 醬甜甜辣辣, 豬肉就好肥好多膏, 我就喜歡瘦肉多D XDDD. 不過味道係好嘅

甜品

芝士蛋糕
輕盈芝士
芝士味似係卡夫費力芝士. 奶味淡帶少少酸, 唔甜, 唔膩. 餅乾底. 呢種味唔係我喜歡的, 肥妹仔就話佢鍾意.

飲品

檸茶檸水咖啡奶茶. 我地叫凍檸水 XDD

唔知點解, 間間韓食嘅韓國員工都COOL COOL地, 都唔會好好笑容. 呢間都係咁, 不過佢地都算helpful. 好似我影相, 佢見到就好醒叫我影了個石頭飯先, 之後佢先拌勻個飯.

總結

如果係一心要食到噴火嘅, 你地一定會失望. 但如果你地喜歡少少辣又帶甜嘅, 呢到就啱你喇
2012-08-08
麻香