2019-07-03 753 views
星期日去咗西貢行山,大約行到下午4點幾就喺將軍澳大大小小商場行吓。行到咁上下就要醫肚喇。因為晚飯時間尚早,所以餐廳都唔多人,唔駛等位。兩個人叫咗兩個前菜,兩個主菜,兩款甜品,其實諗翻都覺得過份,好在早上做運動有消耗到。頭盤先嚟一碟泰式三文魚薄片,叫嘅時候無想像過係咩味,以為只係一般沙律前菜咁,泰式呢個只係得個名。估唔到食落驚喜喎!所謂泰式原來係類似食泰式生蝦嘅醬汁,微酸少辣,配上三文魚食都係第一次,都幾特別,幾惹味。另一前菜係冬蔭公配意大利雲呑,一大由於我自己鐘意濃味嘅,呢碗冬蔭公湯味道就略為淡咗少少。至於雲呑的的骰骰,勝在唔會食唔落之後嘅主菜。主菜分別叫咗蟹肉黃咖哩飯同鮮蝦帶子墨魚汁麵。蟹肉黃咖哩飯顏色好搶眼,擺上枱無耐已經急不及待要去試吓佢。同平時嘅咖哩有d唔同,呢個係比較杰身,用嚟撈飯真係一流嘅!黃咖哩唔辣,反而有淡淡嘅蛋香,配上蟹肉,完全無搶去蟹肉嘅鮮味。另一道主菜鮮蝦帶子墨魚汁麵,帶子係珍寶size,就算煮熟咗,直徑都有一個乒乓波咁大!蝦亦都肉質夠結實而且彈牙,非常唔錯!墨魚汁麵比一般意粉味道較濃,配上簡單海鮮已經幾好味,呢個食落去有少少辣辣哋,都幾正架!最後兩個甜品分別係招
因為晚飯時間尚早,所以餐廳都唔多人,唔駛等位。

主菜分別叫咗蟹肉黃咖哩飯同鮮蝦帶子墨魚汁麵。

最後兩個甜品分別係招牌椰子千層蛋糕同埋芒果糯米飯。椰子千層蛋龍有粒粒椰子肉,椰香味十足,真係不愧為招牌貨!至於芒果糯米飯更加無需介紹,去泰國餐廳必食嘅甜品,永無失敗啦!
2019-06-26
Type of Meal