2021-03-13 162 views
今日突然好想食泰國嘢,就嚟咗尖沙咀呢間餐廳試吓佢嘅泰國菜。佢喺北京道其中一間大廈嘅上面,同一棟大廈都有其他嘢食。一出獵就見到好友泰國風情嘅裝修同擺設,燈光比較昏暗,但係有好多卡位係落地玻璃隔離,可以望到尖沙咀嘅景色,而且卡位好闊落,應該可以坐到六個人。我就叫咗必食嘅生蝦刺身做前菜,刺身新鮮,配埋佢個汁同埋蒜頭一齊食,有啲辣但係好好食!另外我又唔想食咖喱或者飯呢啲咁heavy嘅嘢食,所以今次就試吓佢推薦嘅鴨肉生菜包,平時喺出邊好少有鴨肉配生菜包食,嚟到嘅時候配料充足,拎咗幾羹鴨肉落個生菜度包埋食,除咗食到泰國香料嘅味道之外,都有淡淡的鴨肉香,都幾特別嘅配搭。因為呢兩碟嘢食都係比較辣,所以我就帶咗一杯番石榴沙冰,解辣之餘又可以有種清新嘅感覺,而且超級大杯好抵飲,番石榴嘅味道都好出,不過可以少啲甜味。最後當然唔少得食泰國最出名嘅芒果糯米飯啦!佢個芒果糯米飯係有普通糯米同紫糯米,仲要大大碟,一個人食嘅話都真係會太多,椰漿配糯米仲有鮮甜嘅芒果,一齊食落口真係好滿足,不過如果怕甜嘅話就可能未必鍾意,整體價錢係呢個環境下算係幾抵食,如果想約朋友係一個清幽小小嘅環境,又可以望到靚景嘅話,呢間餐廳值得推

番石榴沙冰

最後當然唔少得食泰國最出名嘅芒果糯米飯啦!佢個芒果糯米飯係有普通糯米同紫糯米,仲要大大碟,一個人食嘅話都真係會太多,椰漿配糯米仲有鮮甜嘅芒果,一齊食落口真係好滿足,不過如果怕甜嘅話就可能未必鍾意,整體價錢係呢個環境下算係幾抵食,如果想約朋友係一個清幽小小嘅環境,又可以望到靚景嘅話,呢間餐廳值得推介!
芒果糯米飯
芒果糯米飯