2022-12-29 834 views
天氣凍凍地就想打邊爐🍲走入食肆林立嘅登龍街,見到一間型格火鍋店,決定上去滾一滾!朋友唔食得太辣,所以我哋揀咗鴛鴦鍋。🟠和牛牛油麻辣麻甩沙嗲鍋,集合港式沙嗲及傳統麻辣嘅元素,味道多層次,湯底濃稠又惹味!而且可以自選辣度,令人食得過癮。🟡火腿花膠魚肚老火雞湯鍋,淨係睇個名已經好想飲個湯🥣果然慢火熬煮嘅湯底鮮味十足,花膠嫩滑,魚肚索晒湯嘅精華,未開始放食物前,一定要先飲湯呀!枱上面有兩枝藥水「Red Potion 🧪 」同「Green Potion 🧪 」其實係辣椒油🌶️同花椒油,呢兩枝神奇魔藥可以令醬料提升風味😁🐮美國特選雪花牛,霜降脂肪分布均勻,牛肉味濃郁,滾熟之後掛上湯仲多咗一份滑溜感。芝士牛肉棋子及蒜泥白肉水晶包送上枱時,仲會以乾冰配合,營造出煙霧瀰漫嘅效果,非常吸引眼球!🔸芝士牛肉棋子肉味香濃,質感豐富,流心芝士盡顯驚喜。🔸 蒜泥白肉水晶包外皮煙靱,餡料十足。一啖咬落去,蒜香爆發,風味獨特。🍣蝦佬sushi - 鮮蝦放喺蝦膠上面,食嘅時候用中火煮5分鐘就可以。可能我哋掛住傾計,過咗時間,煮到下面嗰蝦膠分離咗😆下次食要專心D睇住個鐘⏱️原來蝦膠入面有芝士架,爆漿又彈牙。💖火鍋店普遍唔着重

朋友唔食得太辣,所以我哋揀咗鴛鴦鍋。

🔸芝士牛肉棋子肉味香濃,質感豐富,流心芝士盡顯驚喜。

💖火鍋店普遍唔着重甜品,但係紅堂就有一款無論幾飽都好,大家都一定要留肚試嘅甜品!就係「拔絲糍粑小爆花」😍外型好似蒲公英嘅金黃糖絲,包住一粒小湯丸,上面灑上少許士多啤梨味爆炸糖,味道有驚喜,打卡一流!

另外不得不提嘅係餐廳嘅座位設計,每張枱都以中式屏風相隔,空間感充足之餘又有私隱度,同朋友傾計大聲少少都唔怕影響隔離!

小tips: 紅堂位於1樓,唔需要搭電梯🛗可以經大堂門口條樓梯上去,避免排隊!
火腿花膠魚肚老火雞湯鍋
拔絲糍粑小爆花