Hiring
$15,500-$21,500
$16,500-$25,000
See All 5 Jobs
2021-06-15 4577 views
之前喺唔同地方都幫襯過文青至愛嘅「牧羊少年咖啡館」,原來最近佢仲喺港島區插旗添⛳️。銅鑼灣店位於Fashion Walk商場地下層,即係喺正LOG-ON樓下。星期五晚上嚟到餐廳,預期中要等位先有得食。攞籌嘅方法係自行影低屏幕個預約頁面,到時再顯示比店員睇,慳返啲紙,係一個環保之舉♻️。題外話,呢度嘅店員幾好禮貌,特別係門口嗰位男士。餐廳座位唔算特別多,但感覺似有兩層,因為店內有樓梯級。呢度嘅裝修設計幾靚,行型格路線😎,但印上竹林圖案嘅牆身又帶點小清新嘅味道。由於唔太肚餓,所以就唔係嗌咗好多鹹食🍽。菜式選擇豐富,有沙律、小食、薄餅、意粉同肉扒等,定價算合理,但如果有提供套餐就更佳😬。留意返,有部份食物唔係全日供應㗎。黃金鹹蛋苦瓜忌廉雞肉意大利粉($98),🍝意粉好大碟,熱辣辣送上。我揀呢款係貪佢夠特別,但出到嚟發現原來唔太啱我味蕾🙈。因為苦瓜偏甘苦,唔似涼伴嗰啲變清爽;而鹹蛋就有流沙嘅質感,但味道偏淡。整體略嫌唔夠鹹同笠身咗啲,不過口味嘅嘢因人而異,可能係我重口味吧😜。照燒汁煎乾蒜牛柳粒($78),呢個小食一啲都唔小,粗略估計牛柳粒有超過廿粒!🐮牛柳粒配上照燒汁食勁夾,而且仲加埋炸蒜,真係惹
黃金鹹蛋苦瓜忌廉雞肉意大利粉
照燒汁煎乾蒜牛柳粒
照燒汁煎乾蒜牛柳粒($78),呢個小食一啲都唔小,粗略估計牛柳粒有超過廿粒!🐮牛柳粒配上照燒汁食勁夾,而且仲加埋炸蒜,真係惹味香口到不得了。牛粒嘅牛味濃郁,係得個別幾粒近筋位嘅比較韌,其餘嘅都好軟嫩。
咖啡館又點少得甜品呢🍮️?其實你當呢度係甜品店都得。甜品製作需時,你預食到咁上下就同店員講可以準備定。
法式黑糖薑汁梳乎厘配雲呢拿雪糕
法式黑糖薑汁梳乎厘配雲呢拿雪糕($88),梳乎厘超級正😋,即焗即上,完美脹起,動L效果強勁。梳乎厘鬆化輕盈,外皮微脆,內層食落並唔似一陣風或者過濕。再者,黑糖薑汁調味恰到好處,將兩者嘅精華提煉出嚟。薑汁微辣暖喉,黑糖唔太甜,又有中和嘅作用。🍨伴旁嘅雪糕則錦上添花,為甜品製造一冷一熱嘅對比效果。
卡魯哇咖啡酒提拉米蘇
卡魯哇咖啡酒提拉米蘇($68),作為提拉米蘇專員嘅我當然唔會錯過食Tiramisu嘅機會☕️。甜品以杯裝上,大大杯,層次分明。但佢嘅口感同平日食開嘅唔同,芝士層似打溶再製,中間亦加入咗朱古力粒,同傳統嘅有別🤔。佢有自家特式,但尚未能吸引到我。
蘋果蜜桃鮮打紅茶
蘋果蜜桃鮮打紅茶($52),第一下望到紅茶嘅時候,我以為係咖啡,由於係鮮打,所以不乏泡沫🍹。茶味清香唔苦澀,🍎蘋果味較蜜桃味突出,味道完勝用濃縮果汁沖製嗰啲。
總括嚟講,牧羊少年確係有佢嘅賣點👍,雖然今餐未必每款食物都好合我心意,但並唔代表佢質素有問題。價錢方面,佢分分鐘比起旺角樓上Cafe還要平。喺同價嘅情況下,我諗唔到有乜原因會唔揀佢。最後,我上載埋餐廳嘅完整餐牌以供參考,佢本餐牌都特別過人㗎,成本雜誌咁📚。
2021-06-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
照燒汁煎乾蒜牛柳粒
法式黑糖薑汁梳乎厘配雲呢拿雪糕