2020-06-20 4203 views
我哋不嬲都唔鍾意同人迫,所以嚟緊父親節,我哋早已經預先慶祝。平時都會去啲中式茶樓飲茶,或者食晚飯小菜。今年父親節想花啲心思食餐好嘅,就嚟咗呢間全港最高嘅日本餐廳「田舍家」。一年一度嘅父親節,當然要食好啲、食豪啲,於是我哋分別叫咗兩款套餐:鐵板溏心鮑魚及龍蝦套餐田舍家10週年爐端燒晚餐首先上場嘅龍蝦沙律,甫放上枱已經艷壓全場。龍蝦鉗大大隻鮮甜無比,襯托住新鮮嘅沙律菜同酸酸醒胃嘅醬汁,作為頭盤絕對稱職有餘。跟住就係溏心鮑魚,超大隻加上金箔,特別霸氣。波士頓龍蝦夠大隻,加上師傅獨特嘅醬汁,更能提升龍蝦嘅鮮味。宮崎牛厚燒又係一個驚喜,牛肉愛皮笑得香脆,裏面肉質豐盈,覺得唔夠喉。鮑汁燴稻庭烏冬,烏冬冇想像中咁好食,質地比較腍口,可能煮嘅時間控制得唔夠好。跟住落嚟就係10周年嘅套餐。燒牛肉沙律肉汁鮮嫩,作為頭盤可謂驚喜萬分。 前菜三款,分別係牛肉海膽卷、燒牛肉三文治、燒芝士,牛肉包住海膽,鹹鹹甜甜,口感特別。中間的燒牛肉三文治,麵包脆脆,牛肉鮮嫩多汁,另外的燒芝士有味噌調味,特別開胃。 燒野菜又健康又美味。北寄貝同螢光魷魚出奇地好食,海鮮味好重,證明食材好新鮮。食爐端燒又點可以錯過食牛呢,牛扒水準

鐵板溏心鮑魚及龍蝦套餐
田舍家10週年爐端燒晚餐

跟住就係溏心鮑魚,超大隻加上金箔,特別霸氣。

波士頓龍蝦夠大隻,加上師傅獨特嘅醬汁,更能提升龍蝦嘅鮮味。

跟住落嚟就係10周年嘅套餐。

燒牛肉沙律肉汁鮮嫩,作為頭盤可謂驚喜萬分。

燒野菜又健康又美味。

北寄貝同螢光魷魚出奇地好食,海鮮味好重,證明食材好新鮮。

食爐端燒又點可以錯過食牛呢,牛扒水準穩定,火候控制恰到好處,唔會太乾又唔會太生,一舊接一舊係咁食,好滿足。

木盒鰻魚飯不過不失,作為整晚的總結,為這個父親節晚餐畫上完美句號。