食氏定理
食氏定理
Level 3
2025-07-09
Follow
上週末,我同男友家人一齊去咗元朗嘅「韓泰太」食晚餐,真係一個好特別嘅體驗!餐廳環境好有feel,燈光柔和,感覺好有異國風情。座位之間有足夠嘅空間,唔會覺得逼夾,仲有啲輕音樂喺背景播放,氣氛好放鬆。我哋坐低之後,侍應好快就過嚟招呼,服務態度好親切,令人覺得好舒服。😌
首先上枱嘅係韓式燒肉配料,真係令人眼前一亮!配料包括新鮮嘅生菜、蒜片、辣椒同埋特製嘅韓式醬料。燒肉本身醃得好入味,肉質鮮嫩多汁,炭火燒出嚟嘅香氣撲鼻,令人食指大動。將燒肉包入生菜,再加啲蒜片同辣椒,口感層次豐富,味道濃郁得嚟又唔會太膩。我俾呢道菜9分,真係好正!👍牛魔王必點安格斯牛小排!🍳放上火山石烤爐「嗞啦」一聲,油脂香即刻攻陷成個鼻腔👃。秘製醬油帶微微梨香,包埋紫蘇葉+炸蒜片,個層次豐富到男友阿爸默默encore多碟五花腩🤫。
接下來係餐廳嘅招牌菜——炭燒窯雞。呢隻雞係用炭火慢慢烤製,外皮烤到金黃酥脆,內裡嘅肉質依然保持嫩滑多汁。一啖咬落去,雞肉嘅鮮味同炭火嘅香氣完美融合,真係令人回味無窮。我特別鍾意佢嘅醬汁,帶啲甜味同微辣,令成隻雞更加惹味。呢道菜我俾10分,絕對係必試之選!🔥
食咗咁多肉,當然要飲返杯汽水解解膩。餐廳提供嘅汽水係罐裝,冰凍清爽,同燒肉同炭燒雞好夾。雖然汽水冇乜特別,但喺呢個場合下,真係不可或缺。中規中矩。😊最後,我哋仲食咗冰棍作為甜品。冰棍有多種口味選擇,我揀咗芒果味,味道清新,甜而不膩,食完之後感覺好滿足。冰棍嘅質地好滑,入口即溶,真係為呢餐畫上完美句號。我俾8分,係一個好嘅結尾。🍨
總括嚟講,「韓泰太」嘅食物質素好高,價錢亦都合理,我哋四個人食咗好多嘢,真係好划算!
Like
Ratings