crystallady_s
燒海𩶘嫩滑多汁💦推介!
crystallady_s
Level 4
2025-09-30
Follow
同我個foodie男友喺尖沙咀捐窿捐罅,搵到呢間八焱居酒屋撐枱腳👩‍❤️‍👨。餐廳唔算好大,燈光暗暗地,木系為主嘅裝修好有日本小店嘅感覺。最正係我哋坐吧枱,可以直擊師傅燒串燒嘅功架,聽到啲油「滋滋」聲,聞到陣陣炭燒香,氣氛即刻高漲🔥!男友仲話要玩盲測,叫我唔好睇餐牌,試下估今日嘅Daily Special係咩魚,考下我呢個海鮮控,真係識玩!🧐
遊戲開始!第一道就係主角 伊佐木 (Daily Special) 刺身 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️。師傅好細心,將刺身以常溫上桌,而唔係平時食開凍冰冰嗰種。一入口,我就明晒點解。微溫令魚油嘅甘香完全釋放出嚟,魚肉嘅鮮甜味變得好突出,口感爽口得嚟帶點韌性,唔會死實實。我扮晒專家咁同男朋友講:「呢種甜味同油香,應該係伊佐木!」佢即刻拍手掌話我叻,哈哈!跟住係 燒海𩶘 ⭐️⭐️⭐️⭐️💫,燒功一流,魚皮燒到脆卜卜,一夾就聽到清脆嘅聲音,但魚肉依然保持到嫩滑多汁,簡單用鹽調味已經將魚嘅鮮味昇華,無得輸。
串燒環節亦都相當唔錯!雞翼 ⭐️⭐️⭐️⭐️ 外皮焦香,肉汁鎖得好好。雞皮 ⭐️⭐️⭐️⭐️💫 燒到金黃香脆,一啲都唔油膩,油香喺口入面爆發,超邪惡但超好食!紫蘇雞皮蝦 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 呢個組合好有諗頭,紫蘇嘅獨特香氣、雞皮嘅香脆同蝦肉嘅爽甜,三種味道口感加埋一齊好夾,層次豐富。
自家製免治雞肉棒 ⭐️⭐️⭐️⭐️💫 混合咗雞軟骨,口感鬆軟得嚟又有啲嚼頭,點埋日本蛋黃漿一齊食,味道更加濃郁滑溜。雞心 ⭐️⭐️⭐️⭐️ 同 雞肝 ⭐️⭐️⭐️⭐️ 醬燒得好入味,雞心爽彈,雞肝粉糯甘香,內臟愛好者會好鍾意。露筍豬肉卷 ⭐️⭐️⭐️⭐️ 嘅豬肉片肥瘦適中,包住嘅露筍非常爽甜,可以平衡返油膩感。最後嘅 雞頸肉 ⭐️⭐️⭐️⭐️💫 係我嘅心頭好,肉質爽口彈牙,越嚼越有肉味,係非常刁鑽嘅部位。
今晚呢餐飯真係好滿足!由玩盲測刺身開始,到食晒成枱串燒,每一道菜都感受到師傅嘅用心製作。食材新鮮,尤其係處理魚嘅手法好講究,知道點樣先可以發揮到食材最好嘅味道👍。環境氣氛又夠熱鬧,坐吧枱睇住師傅表演,真係食得特別開心。絕對係一間適合同朋友或者另一半嚟輕鬆飲返兩杯、食下高質素串燒嘅好地方🍻。
Like
Ratings