2K
2018-07-10 1713 views
臨時臨急先決定試海南少爺,只因為見到有肉骨茶供應,最愛肉骨茶。而且同海運戲院只需幾分鐘路程,慢慢食飽飽,再慢慢游去睇戲,唔洗趕頭趕命麻。最初打電話想訂檯竟然已經爆滿,那麼利害?唯有 walk-in 等位。來到大門前,眼見不是好 full 乍喎,而且完全感覺唔到好忙既情況,前面無食客等位,5 分鐘左右已可以入座嚕。我每次見到迷你二人檯都立即頭痛頭痕,空間太細根本唔會夠位放食物,每次我都會強調唔係黎食個碟頭飯或食個即食麵呀,極度討厭﹗樣樣都想試,但只得兩口子的晚飯,食不到太多東西呢。真的要嚴謹地考濾,免得食唔晒就浪費金錢又浪費食物喇。當然首選馬來西亞藥材肉骨茶啦,衝著您而來。係香港非常十分好很難搵到肉骨茶,多年來只係飲過幾次,仲要大部份都強差人意,十足十似豉油水、似雞湯水,極為震驚。直到近年,路過屯門翡翠小廚,居然有肉骨茶提供,潮州都有肉骨茶?極品中之極品,好味到不得了呀﹗第二目標海南雞飯。好想食魚啊,但怕食唔晒,轉軚食辣椒炒蜆,不過已有心理準備,無期望。喇沙、咖喱、炒蟹、炒蝦、蠔餅、蝦餅,教我如何是好?貪吃的煩惱。滷水花生雞腳,美女工作繁忙剛剛才收工,要遲一點才能到達呢。我實在太肚餓,叫

滷水花生雞腳,美女工作繁忙剛剛才收工,要遲一點才能到達呢。我實在太肚餓,叫碟腳指損住先,應該可以頂頂肚既。應該係即食冷盤來的,無需烹調,何解差不多 10 分鐘才送到架。生香港腳嗎?甩晒皮喎﹗放入嘴仔裡一咬一啜,跟舌頭不停打滾,淡淡滷水汁泛著麻油香料味道,平凡得來蠻美味,最起碼不咸不濁。

肉爽爽筋彈彈,食得過癮,最佳消礳時間既小食選擇。我覺得配菜鮮嫩紅椒絲更加好食,一向唔食花生的我,都會間中掂下烚花生既,滷水烚花生先脆後腍唔難食,無意見。

酒醉鮑魚,涼浸浸成粒啪入口,甜甜的沒帶任何酒味,似足甜醬汁炆鮑魚,嚥嚥韌韌,普普通通無特別。

馬來西亞肉骨茶,第一次肉骨茶係澳門美食節,好味;第二次屯門黃金海岸酒店,難飲;第三次紅磡茶餐廳,難飲;第四次屯門翡翠小廚,好好好好超好味啊﹗終於第五次輪到海南少爺喇,十分期待呢。

明爐送上,要耐心等待,滾開起動 ﹗先呷幾啖清澈的湯汁,過甜濁濁的味道,黨蔘味霸道,豉油味突出,半點都不可口清爽,麻麻地乍喎。鞋烚烚乾爭爭的無味雪蔵排骨,不乾不滑不鮮甜,No good。

招牌海南雞飯,硬實的雞肉,淡而無味白切雞,無油香無雞甜味,不嫩不滑溜,過熟沒半點肉汁滲出,低於水平。到底那裡才能找到頂級美味的海南雞飯呢?就連紅磡遠近馳名既泰亞萊都已被神州民收購佔領,泰婆走晒,海南雞及油味飯質素插水,味道差到慘不忍睹,可憐﹗

油味飯味道不錯,索一索芬芳吸引。食兩啖品評一下,乾爽不濕不爛,班蘭葉的香氣襯托著雞油香料飯粒的味道,滿意好味。雞唔掂,好采個飯都可以。非常單調的清雞湯,十足雞粉開出來一樣,漱漱口可以既,試兩啖放棄。

新加坡辣椒炒蜆,汆完水的蜆那會有鮮味,那會有甜味,所有天然味道已隨著滾水流失,肥美的蜆肉變得瘦猛猛。預先灼熟,有 order 兜個汁上碟當然乾手淨腳快捷方便啦。翻煮過熟,必定鞋韌,非常討厭呢。生炒才會有鑊氣,少會色香味俱全﹗強甜微辣芡汁,無鑊氣無鮮味鞋韌蜆肉,完。

參巴馬拉盞通菜,參巴什麼來的?上網搵搵原來係星馬辣椒醬,其中用法就係煮喇沙囉。見到係旱通已經面色一沉,心情低落,翠綠鮮爽的水通才是皇道。

大大注旱通塞得嘴仔脹卜卜,趙呀趙呀 ﹗強烈的苦澀味散發著微辣,可能落得太多蒜蓉咯,再加上通菜乾硬而粗糙,不爽不嫩不甜,幾啖放棄,真心難食。

參巴馬拉盞通菜食剩大半,實在太難食。肉骨茶格硬飲晒湯去,趁熱飲還可以,但排骨肉乾硬鞋食唔落。海南雞都免強食晒落肚,油味飯好味道自然地完全消滅。鮑魚、雞腳、炒蜆麻麻地都入得口。

要成 $800 蚊埋單完全唔值。侍應們都有禮貌有招乎,經理叔叔最主動,親切有熱誠,落手落腳、衝上街落、敬業樂業,非常好,讚﹗
滷水花生雞腳
新加坡辣椒炒蜆
參巴馬拉盞通菜
2017-11-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
  • 滷水花生雞腳
  • 油味飯