😌紅磡都出左名好多臥虎藏龍,QT是日又去開探朋友🙄對眼又無意發現到一間小餐廳裝潢幾別緻甘,再俾d香味鈎住左我個鼻甘就入左去喇🙈 餐廳細細間,但座位都尚算寬躺!睇餐牌餐廳係主力Burger. 不過我仲見到有更吸引QT嘅就係海鮮拼盤!價錢為$238 !平時其他餐廳食海鮮拼盤都唔止呢個價錢啦,見甘抵食就試吓佢先~ 個海鮮拼盤一上枱就已經覺得好香,而且同平時食開嘅好唔同,平時食開嗰啲多數係凍冰冰嘅冷盤上,今次依個偏偏就係熱辣辣上枱,充滿香草牛油蒜蓉味,當中有兩隻大大蝦,雖然唔係龍蝦但係兩隻大蝦size都超大,口感上肉質都似龍蝦,蝦嘅種類有好多種,雖然佢唔係龍蝦,但QT覺得佢嘅香味呢係濃味過龍蝦,啲肉質亦都冇龍蝦咁鞋口,而且肉量比龍蝦豐滿。其次有兩隻超大扇貝,口感上呢都好嫩好香滑!另外仲有六隻大青口、四粒大翡翠螺、12隻肥嘟嘟嘅蜆!啲蜆肉仲粒粒超肥大,幾乎塞滿成只蜆殼!咁當然啦個拼盤呢都有兩樣嘢唔係咁吸引嘅~就係一咋鮮蝦肉同埋一咋烤燒蜜汁魷魚鬚。兩者嘅味道都夠入味不過不失,但就冇特別嘅驚喜位。海鮮拼盤係兩人份量,份量啱啱好,當然啦,如果你比較大食嘅或者兩位男士食,就可能要另外單點一啲嘢食喇!QT
個海鮮拼盤一上枱就已經覺得好香,而且同平時食開嘅好唔同,平時食開嗰啲多數係凍冰冰嘅冷盤上,今次依個偏偏就係熱辣辣上枱,充滿香草牛油蒜蓉味,當中有兩隻大大蝦,雖然唔係龍蝦但係兩隻大蝦size都超大,口感上肉質都似龍蝦,蝦嘅種類有好多種,雖然佢唔係龍蝦,但QT覺得佢嘅香味呢係濃味過龍蝦,啲肉質亦都冇龍蝦咁鞋口,而且肉量比龍蝦豐滿。其次有兩隻超大扇貝,口感上呢都好嫩好香滑!另外仲有六隻大青口、四粒大翡翠螺、12隻肥嘟嘟嘅蜆!啲蜆肉仲粒粒超肥大,幾乎塞滿成只蜆殼!咁當然啦個拼盤呢都有兩樣嘢唔係咁吸引嘅~就係一咋鮮蝦肉同埋一咋烤燒蜜汁魷魚鬚。兩者嘅味道都夠入味不過不失,但就冇特別嘅驚喜位。海鮮拼盤係兩人份量,份量啱啱好,當然啦,如果你比較大食嘅或者兩位男士食,就可能要另外單點一啲嘢食喇!QT就覺得味道上做得幾好,香草蒜蓉嘅份量啱啱好都入味夠出,唯一就係覺得牛油重手左啲啲。
我就係同男朋友去食嘅,所以單食海鮮拼盤一定唔夠飽嫁喇~ 男朋友另外單點左肉醬意粉同埋一個特濃海鮮龍蝦湯。
龍蝦湯方面我要大讚一聲,因為無論稀傑度啦,味覺上都烹調得出色,你會飲到湯濃得黎唔係單單得個鹹味而係飲得出香濃嘅龍蝦味。肉醬意粉番茄味比較重,牛肉味方面就反而淡小小,意粉軟硬度適中,但個人覺得整體味道上偏甜唔夠洋蔥香,如果肉醬上牛肉味厚啲洋蔥多返少少就更出色!

當日我仲見到餐廳有售賣獨有嘅手工啤酒,款式大約有10款。不過因為要去探朋友所以就冇試到~ 希望下次再去光顧可以試飲下咋手工啤啦,因為我覺得個海鮮拼盤配埋手工啤一齊食係絕配!
題外話,QT 覺得餐廳嘅服務員cool咗少少,如果可以熱情款待多啲,我相信客人會感受到,而且會食餐食得仲開心👍🏻

2017-01-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
  • 海鮮拼盤