2023-09-15
難得由火車站行過嚟,竟然發現有間食川菜的小店,見佢外牆貼有咁多菜式選擇,決定入去試一試~ 一坐低就有位叔叔(估係老闆)好熱情走埋嚟問我哋想食乜,我問佢冇乜辣嘢推介,佢就介紹我哋食烤魚,不過因為我見啲小菜又好似好吸引,終於叫咗幾個小菜試下: 乾鍋肥腸從未見過炒得如此香脆通透的肥腸,這裡的煮法有點像炸大腸。大腸外脆內嫩,配上點孜然粉和大量辣椒尖椒,大大件,乾身爽口,送酒一流。乾鍋田鷄我向來對田鷄情有獨鍾,這裡的田鷄是和辣椒和蒿筍一起煮,食到田鷄特有的口感和美道,蒿筍吸收了辣汁後,味道更豐富。乾鍋椰菜花原本想叫多一個肉的小菜,老闆卻推介了這個,說這個有肉有菜,非常抵食,就即管試試。的確菜花加上腩肉(份量不少),又不會太油,抵食。 另外,值得一讚的是,店員的態度相當不錯,從他們和其他食客的對話中,發現有好幾枱都是熟客,店員不只認得,而且會一起吹水,感覺像小時候,屋邨裏的街坊小店,人情味滿滿~ 臨走見到隔離枱叫的的紙包烤魚,外型相當有趣,下次一定再嚟試下~
乾鍋肥腸
乾鍋田鷄