2016-04-07 1832 views
今日帶埋仔仔出觀塘接爸爸收工,aPM食飯時間間間都要等位,老公話不如就試吓呢間位於aPM旁亞太中心的Manhattan Grill & Bar啦!呢度環境清淨幾舒服,餐牌食物都好多選擇,如果想食dinner set都有得揀,不過我比單點menu的菜式吸引下就冇試set喇!等咗幾分鐘就上餐包,店長見我有小朋友仲特意轉咗個mini muffin比我,好細心呢!首先來個頭盤焗蟹肉海鮮餅,呢道菜係店長推介果然冇介紹錯,兩大個海鮮餅份量十足,頭盤來講3,4人食都夠。煎得香香的海鮮餅唔油膩,每一啖都咬到唔同嘅海鮮料,老公話如果蟹肉再多D就更好喇!重點係一定要點附上嘅酸辣醬,完全增加海鮮餅的鮮味,好惹味!之後就到我最期待之一嘅洋蔥湯同牛肝菌湯。平時食西餐飲到夠香夠濃嘅真係好難,今次又比我遇到喇!呢道洋蔥湯嘅顏色較深,原來係因為廚師將洋蔥炒過再放湯先會咁香,所以會見到洋蔥比較爛。仲有湯面塊toast面鋪滿一層焗過嘅芝士,好香好好味!牛肝菌湯都唔錯,磨菇料足。當我聞到陣陣黑松露香味就察覺到上主菜喇!有威靈頓牛柳同扒皇帝蝦意大利飯。我就係比呢道威靈頓牛柳吸引住,因為做法複雜,通常食自助餐先可以食到大大件的
焗蟹肉海鮮餅
洋蔥湯及牛肝菌湯
威靈頓牛柳
牛柳切開後色澤粉嫩,係我要的五成熟呢!
當我聞到陣陣黑松露香味就察覺到上主菜喇!有威靈頓牛柳同扒皇帝蝦意大利飯。我就係比呢道威靈頓牛柳吸引住,因為做法複雜,通常食自助餐先可以食到大大件的威靈頓牛柳,但一般一早整定又切開晒所以肉質都會好乾又嚡口。而呢度係逐件焗所以肉汁都被鎖住入面,又可以自己選擇牛扒成數。牛柳好厚身又juicy,而酥皮焗得脆脆的厚度適中,內裡仲夾住一層薄薄的黑松露醬令道菜更有層次。
扒皇帝蝦意大利飯
扒皇帝蝦意大利飯的皇帝蝦好大隻,開邊燒得香香鮮味撲鼻,肉質爽口,正!意大利飯燴入切碎的幼露筍及磨菇。呢間餐廳係用正宗的意大利米,所以比較硬身有咬口,正正係我想要的真。意大利飯呢!

整體來講呢度食物水準都好好,下次來觀塘晚飯又多一個落腳點啦!
Other Info. : 由地面有電梯直上餐廳,餐廳亦設有BB high chair及小童餐具,啱一家大細之選!
2016-04-06
焗蟹肉海鮮餅
洋蔥湯及牛肝菌湯
威靈頓牛柳
牛柳切開後色澤粉嫩,係我要的五成熟呢!
扒皇帝蝦意大利飯
  • 洋蔥湯