2018-10-25 5885 views
睇到新聞話excelsior就快拆,拿拿聲寫返篇食評,記低可能係最後一次既經驗。話說國慶當日同朋友喺銅鑼灣食飯,除左一心諗住要避開自遊行之外,根本唔記得國慶有咩特別慶祝活動。早早食完飯,諗住去間有海景既bar,去到門口見到有minimum charge,先記得國慶有煙花睇!上到Excelsior 34樓,進入室內餐廳/bar之前,左面有一道門通去Roof Terrace,如果冇黎過可能唔知有呢度!Roof Terrace望向尖沙咀,而室內餐廳/bar就係望另一面,係睇唔到煙花既。要達到minimum charge,每人大約要消費2杯cocktail或者紅白酒。我地8:15左右去到,但可能大家都等睇煙花,已經冇位坐,要企了。當晚比較多人,但等拎本menu睇,直至可以落order,再到杯野飲黎到都起碼等左半個鐘…睇煙花的話,呢個位置係幾正。不過當晚開始放煙花後唔少人(大部分都係國內遊客)不但冇叫野飲,重要推開其他人sip去最前面不停影相,放完煙花之後就走左。To be fair,當中有啲人可能係喺入面餐廳食完飯過黎terrace,但見好多一早黎左等既人反而比佢地迫左去後面,令人覺得之前既等

睇煙花的話,呢個位置係幾正。

不過當晚開始放煙花後唔少人(大部分都係國內遊客)不但冇叫野飲,重要推開其他人sip去最前面不停影相,放完煙花之後就走左。To be fair,當中有啲人可能係喺入面餐廳食完飯過黎terrace,但見好多一早黎左等既人反而比佢地迫左去後面,令人覺得之前既等待同埋比minimum charge失去意義。

總括黎講,呢度係唔錯既睇煙花位置,但野飲價位都偏貴,又唔太多位,所以如果下次有心睇煙花,應該會搵一間海景餐廳。但如果平日同朋友放鬆一下,可以望到海景,又喺正銅鑼灣中心,都算係可以既選擇。
2018-10-01