2018-12-20 607 views
朋友要求推介食羊腩煲,唯一條件係「淋」!由於我之前曾經中伏過,所以都不敢苟且,轉而求助於朋友,原來這裡老闆娘是他的客戶,既然介紹得,點都有揸拿。訂位、就座、點菜指定動作後,一個爐,然後一個中型的煲,兩個人應該食得哂嘅。心情緊張地夾第一箸,立即放下心頭大石,湯底夠濃不特止,羊腩的確淋靱適中,而且加有馬蹄片,枝竹,冬菇,住部都入哂味,食到一個滿足的羊腩煲,無憾!另外叫多一個名菜「碌鵝」,再次觸動驚喜的細胞,鵝肉又淋又滑又入味,無怪乎係鎮店名菜之一。事實還有很多「好菜」,要留待往後再來的日子了,這一餐確是難忘,也感謝朋友的推介👍🏼👍🏼
潮州
2018-12-14