2021-12-23 1722 views
呢個位堅係偏僻,但都好多人慕名而來,仲要提早幾個星期訂座!到底有乜招牌菜咁出名要特登入到去元朗圍村食?好明顯就係寫左係舖頭名既「火焰雞煲」用餐當日下午店員會致電確認訂座,並需要落定單,因為店家會去選購新鮮食材,所以晚上可以即時加料的選擇不多。到晚上入座後,伙計捧來這隻大鑊供食客相機食先,之後便冚蓋開火煮,隻蝦仲好生猛咁跳!臨近煮熟店員隊枝孖蒸落去,望住鍋邊個火焰,除左影相就係期待!一開蓋就聞到好香,食落有酒香味但唔會太濃,因為本身雞煲湯底係類似竹蔗茅根,加上食材有唔少海鮮,所以味道其實好清甜,好食。特別正既係蟹有好多膏,不過牛肉有點韌。食到最後其實已經好飽,因為本身唔知按人數的份量是多少,而本身叫的食材又有點多…不過見其他枱最後都會叫個飯,我地都叫左一份,店員混入鍋中加熱攪煮大概三分鐘,個飯吸晒個雞煲精華,好入味,食落有點像意大利飯的口感,但我覺得有少少膩,不過大家分黎食幾啖係正既!落單時其實唔太知價錢,埋單見到張單唔算平,但我覺得同平時食重慶雞煲好唔一樣,值得一試!大雞煲 $588 (除左雞仲有蝦,蜆,雲耳等)蟹 $238手切牛肉 $268脆肉鯇 $168墨魚滑 $98粟米 $48樽

手切牛肉

特別正既係蟹有好多膏,不過牛肉有點韌。

雞煲 $588 (除左雞仲有蝦,蜆,雲耳等)
蟹 $238
手切牛肉 $268