2018-10-22 2413 views
偶然想食炸雞, 還好就係屋企附近有間NeNe Chicken 同韓烤, 唔使跨區去食正宗炸雞。 適逢週末屋企冇煮飯,我哋就去食炸雞。 依间間唔中都有季節性限定嘅套餐。 今晚呢款係季節限定特式炸雞拼盤, 包括了兩款炸雞,小食,沙律,同兩杯飲品。 簡簡單單ok啦唔使諗咁多。店鋪裝修好fancy,年青有活力。飲品則選了梳打類。青提子梳打及藍莓梳打 味道不算太甜, 用咗電燈泡外型嘅飲品杯盛載, 夠曬型格。套餐嘅沙律非常大份, 爽脆嘅沙律菜, 配上酸酸地嘅自製沙律汁, 清新醒胃。 除了沙律菜仲有蕃茄,橄欖。 沙律主角係幾塊炸魚餅, 幾有特色, 味道唔錯, 煙煙靭靭。<< 炸雞內戰 >>季節限定特式炸雞拼盤 炸雞出場, 同餐牌圖畫一模一樣, 賣相顏色都討好, 亦貫徹韓菜大堆頭份量。可以選擇有骨或者無骨炸雞。 我哋揀咗有骨炸雞, 始終食炸雞唔係食雞塊, 有骨落地先至夠滋味。左邊嘅係咖哩炸雞, 表面嘅味粉相當惹味, 外皮炸得鬆脆, 熱辣辣。 估唔到裏面亦保留肉汁, 香口滋味。右邊紅噹噹 嘅係辣椒味炸雞, 估唔到都相當辛辣, 愈食愈刺激, 雞肉要保持 相當juicy,

店鋪裝修好fancy,年青有活力。

飲品則選了梳打類。
青提子梳打及藍莓梳打

味道不算太甜, 用咗電燈泡外型嘅飲品杯盛載, 夠曬型格。

<< 炸雞內戰 >>季節限定特式炸雞拼盤

右邊紅噹噹 嘅係辣椒味炸雞, 估唔到都相當辛辣, 愈食愈刺激, 雞肉要保持 相當juicy, 唔会嚡, 啱曬嗜辣愛好者。

輪到中間部分炸薯條, 鋪滿特製芝士沙律醬汁, 甜甜地帶微微酸, 裏面仲有一些肉碎和泡菜, 味道層次豐富, 薯條熱辣辣,越吃越上癮。

食物質素keep到有水準, 希望下次來又可試到新嘅炸雞味道。