2012-01-06 156 views
銅鑼灣登龍街新翠華嘅炭燒煲仔飯,早已聞名,可惜一直都未有機會嚐試;至於北角渣華道市政大樓嘅新翠華,聽好友講,水準一般,樓面伙計雖與登龍街一樣,但聽聞廚房嘅主理人並非登龍街嘅明哥,所以一直都提不起興趣;今天,好友專程叫埋我去筲箕灣東大街嘅新翠華試菜,終於有機會一嚐明哥嘅手勢。雖然新翠華嘅地址喺筲箕灣東大街40A東興大廈地舖,但實際位置並唔喺東大街入面,如果你身處東大街中間嘅天后廟,只要背著天后廟向前行,穿過一個公園仔後,左手邊就係新翠華;如果你搭港鐵,就更加簡單,喺筲箕灣站B2出口,上咗地面後,再向前行兩、三個舖位就到,並唔難搵。眼見新翠華招牌上嘅「華」字,貼有一張紅紙,本以為此店剛開業不久,及後聽明哥講,原來此店已經開業差不多一年,登龍街店於2010年年中結業後,於同年年尾,明哥就喺筲箕灣東大街開咗此店,繼續其煲仔飯生涯,正如舖面所寫「煲仔飯返嚟啦」;至於點解個「華」字會貼上紅紙呢?原來新翠華收到翠華嘅律師信,要求改名,因其名稱類同,有盜用或影射之嫌,明哥為免麻煩,所以決定改名為「新翠雅」;其實新翠華與翠華都存在了一段長時間,正所謂「河水不犯井水」,大家各有各做,但為何時至今日,大財團

點解個「華」字會貼上紅紙呢?
,正如舖面所寫「煲仔飯返嚟啦」
,因其名稱類同,有盜用或影射之嫌,明哥為免麻煩,所以決定改名為「新翠雅」;其實新翠華與翠華都存在了一段長時間,正所謂「河水不犯井水」,大家各有各做,但為何時至今日,大財團就要欺壓小老闆,迫令其改名,否則將告其侵權,是否有錢嘅,就可以欺壓無錢嘅
,又或是「可以共患難,唔可以共富貴」呢

講返今晚嘅菜色,全權交由好友發板;先來嘅係
胡椒豬肚花甲($78),當伙計奉上枱時,已有一陣濃烈嘅胡椒味,相當吸引
,雖然賣相普通,但鍋內食材都頗豐富,湯底呈奶白色,呷了一口,除了胡椒嘅辣味外,仲有少少酸味,無錯,係酸菜嘅味道
,大辣中帶少酸,胡椒辣味雖濃,但絕無蓋過酸菜嘅酸味,份量調配恰當
;豬肚與花甲份量適中,豬肚爽而不靱
,只可惜花甲偏細,唔夠咬口
,若能用上大隻些嘅花甲,相信更能增加湯嘅鮮味;湯底仲有粉絲,盡吸湯嘅精華,唔錯
;因今晚天氣頗冷,用不銹鋼煲上枱,所以好快就涼了,湯唔夠熱,就唔好飲,若轉用砂鍋或加個爐頭座熱,相信會更加滋味
胡椒豬肚花甲,一陣濃烈嘅胡椒味,相當吸引,只可惜花甲偏細,唔夠咬口
鐵板八爪魚($78),顧名思義,當然係用鐵板上,上枱時,熱騰騰,灑灑聲,烽煙四起,火喉十足
,一大碟八爪魚夾雜著洋蔥和青蔥,頗惹味,急不及待,夾了一口八爪魚,咦,好似比較靱
,再夾多一件試真d,都係靱
,我哋相信八爪魚應該煮得過火,所以太靱,反而洋蔥和青蔥則沒有過火的情況,夠惹味,非常吸引
鐵板八爪魚,煮得過火,太靱,反而洋蔥和青蔥則夠惹味
跟著,就來
香辣雞煲($100半隻),呢個雞煲就有爐頭跟上,老闆娘仲親自為我哋奉上,叫我哋唔好打開煲蓋,轉頭會幫我哋「翻一翻」,並強調此雞煲不需加水烹調,烹熟後,自然會有汁擠出來
;轉過頭,老闆娘就過來為我哋「翻一翻」,一打開煲蓋,一片青綠,亦聞到一陣青蔥味,隱約中亦聞到一陣辣香,不過並唔強烈,老闆娘拿起筷子,翻了一翻,辣味頓然蜂擁出來,非常吸引惹味
,老闆娘再次將煲蓋蓋上,叮囑我哋等多兩分鐘才可食;我哋一邊傾,一邊等,不經不覺,過咗兩分鐘都唔知
,老闆娘見我哋仲未打開煲蓋,專程走來看過究竟,煲蓋打開,果然非常惹味,一陣濃烈嘅辣香,隨著熱氣湧出
,見煲底的確有d汁,唔覺得太乾身;夾了一件,入口惹味,除了辣味外,仲有一點沙嗲味,夠香口,只可惜雞肉唔夠滑,有些嚡
,可能剛才焗得太耐所致
;因為我哋選擇少辣,所以明哥刻意加多些沙茶醬,我個人覺得唔錯,幾香口惹味,但同行友人則比較喜歡原本嘅辣味,相信會比較爽勁,可以食到真正辣雞煲嘅風味。
香辣雞煲,一陣濃烈嘅辣香,非常惹味
今晚嘅主角出場啦
,一個係新出品,南瓜墨魚餅飯,另一個係最傳統嘅鴛鴦腸飯;伙計先後放低兩個煲,打開蓋後,淋上明哥秘制黑醬油,再蓋上煲蓋,焗多兩分鐘就食得,今次我哋睇準時間,搭正兩分鐘就打開煲蓋
,避免「過火」情況再次發生;明哥秘制嘅
黑醬油,呈深黑色,比一般嘅豉油杰身,鹹度適中,微甜,與煲仔飯非常匹配
;至於
米,係採用青靈芝泰國香米,明哥話多年來都係向同一米商訂米,曾經試過向其他米商訂米,就算係同一牌子,但始終都不及原本嗰間米商交來的香軟,呢一份係明哥嘅堅持
;新翠華嘅煲仔飯,另一特色,當然係炭燒,意思係以瓦煲盛米,再以炭爐將生米煮成熟飯,瓦煲嘅特點在於煲面多氣孔,受熱均勻兼通氣,加上炭爐嘅炭火,令煲內嘅白飯,加添一份炭燒味,至於飯焦嘅效果,則要視乎師傅嘅功力啦
正宗嘅炭燒煲仔飯
明哥秘制嘅黑醬油
先試
鴛鴦腸飯($50),潤腸、臘腸各三條,幾乎把整個煲面遮著,哈哈
,新翠華嘅臘腸和潤腸,均非自家制,但絕非一般貨色,兩者都是粗身短少,不油膩但極香,有嚼頭但唔靱,好食
;至於飯身,夠乾身,夠飯香
,粒粒分明,加上臘腸嘅油份和秘制醬油,令飯更香、更滑,非常好食
鴛鴦腸飯,臘腸和潤腸,不油膩但極香;至於飯身,夠乾身,夠飯香
至於
南瓜墨魚餅飯($55),係明哥今年嘅新作,聽聞明哥不時都會諗些新菜色,令食客百吃不厭,呢一份創新嘅心思,實在令人欣賞,值得嘉許
;今年除咗南瓜墨魚餅飯之外,仲有
上海黃鱔飯,但我哋人今晚人數唔多,所以只試食南瓜墨魚餅飯;相比之下,南瓜墨魚餅飯嘅飯身唔夠乾,連飯香都有所不及
,相信是缺少了臘腸嘅油香的關係,至於乾身嘅問題,好友相信是由於墨魚餅本身有水份,所以於燒飯過程中,令煲內水份增加,所以影響了飯粒嘅乾身程度,若果可以加長些少燒飯時間,相信必定有所改善
;至於墨魚餅,明顯地見到白中帶黃,但南瓜味側欠奉,而且唔夠彈牙
,未知是否加了南瓜蓉的關係,令原本應該彈牙嘅墨魚餅欠缺應有的彈性,咬感不足,頗失色
相比之下,南瓜墨魚餅飯比較遜色
兩煲飯,高下立見,不消五分鐘,鴛鴦腸飯已給我哋四人一掃而空
,飯焦更加是兵家必爭之地,由於是炭爐瓦煲煮的關係,
飯焦擁有一種獨特的炭燒味,加上明哥功夫了得,令飯焦焦而不燶,入口香而不苦
,醮上明哥嘅秘制醬油,簡直係極品
飯焦擁有一種獨特的炭燒味,焦而不燶,香而不苦
最後,明哥送上嘅,並唔係什麼甜品,反而係一碟
黃金涼瓜,我哋四人,八目交投,大家都未敢輕舉妄動,只因大家都已有八成飽,望著一碟炸物,大家又豈會食指大動
;傾吓,坐吓,又傾吓,終於有人夾起一件涼瓜,吃了一口,「好食喎」
,突然間,大家都被這一句「好食喎」吸引
,每人夾了一件,戰戰兢兢地放入自己的嘴巴裡,果然好食
,入口並唔油膩,亦沒有苦澀味,仲非常香口
,涼瓜相信係泰國涼瓜,所以並唔覺苦,帶有少少甘味
,明哥用牛油推開鹹蛋黃,再落鍋炸香,外脆內軟
,鹹蛋黃嘅外皮,微鹹、香口,入面嘅涼瓜唔太稔,有咬感,少少爽,的確好食
,有點似食天婦羅青瓜嘅咬感,分別只在於前者是醮鹹蛋黃,而後者則醮炸漿;一件又一件,大家由當初你眼望我眼,至今食過不停,足以證明此碟小食確實吸引好食,絕對值得推介
今晚最大的驚喜,就是黃金涼瓜
我哋四人與明哥和老闆娘邊食邊傾,不經不覺已坐咗兩個鐘
,向明哥和老闆娘謝過後,我們亦告別離去
;席間,見不少客人都係熟客,明哥和老闆娘亦忙於招呼,可想而知,新翠華嘅水準應有一定水平

今晚最大的驚喜
,就是黃金涼瓜
,至於煲仔飯,尤其是鴛鴦腸飯,亦有一定水準
,友人更謂絕對不遜色於登龍街時
,而且價錢相宜,大部份煲仔飯都只賣$50,最貴的,都只是$65,其他小菜亦大部份索價$50一碟,海鮮類則索價$68至$78,平均每人消費應不會超過$100,經濟實惠
大部份煲仔飯都只賣$50,最貴的,都只是$65
2012-01-03
明哥秘制嘅黑醬油
大部份煲仔飯都只賣$50,最貴的,都只是$65
點解個「華」字會貼上紅紙呢?
正宗嘅炭燒煲仔飯
今晚最大的驚喜,就是黃金涼瓜