2018-07-17 345 views
上星期同老朋友慶祝生日,約咗嚟銅鑼灣食飯,研究咗半個鐘,朋友終於揸主意話想試下呢間火鍋店的蟹煲。環境方面感覺良好,餐廳十分闊落,中式設計加上暗暗地,頗有格調。我地安排到一個卡位亦十分乾淨,坐得相當舒服。先點咗幾碟小配菜,雖然沒有特別驚喜,但食材十分新鮮。然後係一壺花茶,每人分到一杯,味道酸酸甜甜,我地都非常喜歡!醬料選擇不少,但大多偏辣,算正正常常啦。主角蟹煲係一個十分大鍋的湯底,散發著蟹味味,另有一隻大碟放滿非常新鮮的蟹。蟹十分常見,但蟹煲其實我比較少食,見到亦未必會點,但煮熟後蟹件出乎意料地嫩滑,大家都一件一件爭住食。不得不提,湯底非常好味,千萬唔好錯過!我地共點咗5-6個配料,全部都十分新鮮。本地手切肥牛頸脊雖然貴D,但實在好味,budget許可的話可以一試!招牌四寶丸口感出色,味道就未覺得特別。最後想推薦的係招牌四寶丸,味道似獅子頭,但配上蟹煲湯伍有特別的香味,我非常喜歡!埋單4位超過$700,但食得舒服,享受,亦十分適合朋友傾計聚舊,會推薦俾其他朋友!
先點咗幾碟小配菜,雖然沒有特別驚喜,但食材十分新鮮。
醬料選擇不少,但大多偏辣,算正正常常啦。
不得不提,湯底非常好味,千萬唔好錯過!
我地共點咗5-6個配料,全部都十分新鮮。
招牌四寶丸口感出色,味道就未覺得特別。