2025-03-07
呢間私房菜好近灣仔地鐵站同電車站,系一間樓上鋪。今次午餐時間過嚟,午市套餐真係好抵食,八十幾蚊有即整小菜、燉湯同飯,吸引唔少打工仔嚟幫襯,我就係其中之一🤣。❤️涼果雪梨燉川貝呢一盅燉湯真係好驚豔,加咗雪梨片同新鮮無花果,有天然嘅清甜味道。瘦肉唔柴,仲加咗少少南北杏吊味, 真係好好飲,午市套餐價淨系飲呢盅湯都抵。我仲專登留返少少食完嘢再飲,作為一餐美好嘅開始同結尾。❤️脆皮黑豚肉外層少少拔絲口感,脆脆地、酸酸甜甜好開胃,撈飯一流。豬肉肥瘦、軟硬度適中。有新鮮菠蘿,清甜多汁,解膩。❤️富貴蜆中求呢個係餐廳嘅招牌菜,無喺午市套餐入面,見到隔離兩枱都有點,所以嗌嚟試一試。賣相真係好靚,一睇就知系功夫菜式。 蜆殼入面除咗有蜆肉之外仲釀咗蝦膠,令到粒粒蜆都好飽滿,好似打邊爐卜卜蜆咁大粒。成道菜醬油唔多,可以突出餡料嘅鮮味。❤️金瓜蒸黑豚肉黑豚肉餅份量好多,有肉汁同彈性,上面仲放咗好多白飯魚仔,一上菜就聞到鮮香味。南瓜蒸得啱啱好,夠曬軟腍腍但又唔會爛。南瓜、魚仔同埋黑豚肉餅口感都唔一樣,一齊入口層次豐富。另外,餐廳仲有一啲獨立包廂,大房可以坐兩三圍,中房仲有得唱k,幾啱朋友同事聚會。
❤️涼果雪梨燉川貝
❤️脆皮黑豚肉