2017-11-24 176 views
去到尖沙咀搵野食,最怕就係太多人太嘈吵又食得急,今次去到金馬倫道既一間日本餐廳,行多兩步離開彌敦道,換番黎既係舒適同質素,但位置亦唔難搵,直接約朋友去餐廳等都無問題。簡單既鋪面,更加令人可以集中品嚐食物既質素,清新既佈置,仲有可以望住師傅準備食物,望到將日本直送既新鮮魚生,一刀一刀切成碟上既刺生,再送到面前,未放入口已經品嚐到睇得出既美味,加上店面播住日本歌,一啖一啖將高質既刺生壽司放入口,兩者加埋即刻就勾起去日本旅行,吃喝玩樂既記憶,十分放鬆。今次比較懶,只係點左幾件特別想食既壽司,其他就點左拼盤,由師傅幫我選擇,因為壽司好簡單,只要食材夠新鮮,配合埋師傅既刀功同不大不小剛剛好既飯團,就已經係高水準之作。火炙壽司拼盤廚師特選壽司生竹葉蟹腳壽司半透明既蟹肉,爽口鮮甜,望到就想即刻放入口平成卷飯卷,飯同食材既比例恰到好處,唔會膩口,上面既海膽,口感綿滑,creamy,鮮味十足

生竹葉蟹腳壽司

生竹葉蟹腳壽司
半透明既蟹肉,爽口鮮甜,望到就想即刻放入口