2015-03-02 7120 views
喜歡在 Openrice 搵食的我, 一直都好想試滬江飯店, 今次终於有機會. 我估係因為老字好的原因, 6:45來到已人山人海. 由於一早已BOOK 位, 而且好友已到便無需等位. 我們一同4人叫了個4-5人的精選套餐.首先來過錦繡4色拼盆(蜇皮, 醬鴨, 肴肉, 拍黃瓜) 賣相吸引, 而且每樣味道都調得剛剛好, 我好鍾意清炒蝦人 - 由於本人不太愛海鮮, 對我來說沒什麼特別, 但味道可以.金粟雞米 - 在 Openrice, 好多人都賔贊不絕口, 當然要試下啦, 其實我一向都不太喜歡蒸包, 但這個蒸包又香又軟, 加上粟米雞 肉涵料, 唔太肥膩, 十分合襯, 唔怪之得d 人一致好評. 醃篤鮮 - 原來是個湯, 本人覺得似沙碢雲吞雞多d, 不過味道都唔錯 松子大桂魚 - 魚炸得剛剛好, 外脆內軟. 南瓜汁露筍 - 原本竹笙加露筍配南瓜汁係ok, 但露筍老了一點, 所以減了點分.南翔小籠包 - 皮薄多汁, Yummy!至於酒釀丸子 - 不太甜, 剛好合我心水.
松子大桂魚 - 魚炸得剛剛好, 外脆內軟.
南翔小籠包 - 皮薄多汁, Yummy!
至於酒釀丸子 - 不太甜, 剛好合我心水.

2015-02-06
$220 (Dinner)