2019-09-03 282 views
自從轉咗工作地方之後,多咗叫外賣嘅情況。一來真係幾方便,二來係價錢又唔算太貴,大家飲肥仔水嘅次數都多咗。大家食完飯有啲口痕,所以諗住又外賣叫一芳飲。雖然一芳水果茶好出名,但自己唔想次次都係飲招牌飲品,感覺無咩新意。咁啱見到有季節限定嘅芋頭鮮奶綠,當然要把握機會試下,平時去店鋪都無印象見過呢杯。呢杯飲品我後尾先知係用咗台灣大甲芋頭製成,香港有唔少茶飲店嘅芋頭都標榜用台灣芋頭,我之前試過另一間嘅芋頭飲品,口感真係幾好。-芋頭鮮奶綠(加珍珠)平時好少飲奶綠個類嘅飲品,今次試下,但總覺得綠茶溝淡咗芋頭甜度。入口雖然有甜度,但偏清淡。我另外加咗珍珠,不過後來發現好似有點多餘,因為本身已經有芋頭可以咀嚼。
大家食完飯有啲口痕,所以諗住又外賣叫一芳飲。

-芋頭鮮奶綠(加珍珠)
芋頭鮮奶綠

入口雖然有甜度,但偏清淡。
芋頭鮮奶綠
2019-05-07